ΗΑΕ: Εγκρίθηκε άδεια λειτουργίας του πρώτου αραβικού πυρηνικού σταθμού

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι έδωσαν το ‘πράσινο φως’ για τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού του Μπάρακα, του πρώτου στον αραβικό κόσμο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν πότε θα τεθεί σε λειτουργία.

«Η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας (FANR) ενέκρινε τη χορήγηση στην εταιρία Nawah της άδειας λειτουργίας του αντιδραστήρα 1 του σταθμού», δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Χαμάντ Αλκαάμπι, σε συνέντευξη Τύπου στο Αμπού Ντάμπι.

Ο αντιδραστήρας θα λειτουργήσει στο «εγγύς μέλλον», πρόσθεσε.

Η Nawah Energy Company, που ιδρύθηκε το 2016, θα αναλάβει τη λειτουργία και τη συντήρηση των τεσσάρων αντιδραστήρων που θα έχει ο σταθμός του Μπάρακα, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρίας.

«Είναι ένα νέο στάδιο στην πορεία μας προς την ανάπτυξη της ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας», έγραψε στο Twitter ο Μοχάμεντ μπεν Ζαγέντ, πρίγκιπας διάδοχος του Αμπού Ντάμπι.

«Συνεχίζονται οι προσπάθειές μας προκειμένου να ετοιμαστούμε για τα προσεχή 50 χρόνια και να διασφαλίσουμε τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας», πρόσθεσε ο ισχυρός άνδρας των ΗΑΕ.

Ο σταθμός κατασκευάστηκε από μια κοινοπραξία υπό την Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) των ΗΑΕ και την κορεατική Korea Electric Power Corporation (KEPCO), με εκτιμώμενο κόστος 24,4 δισεκ. δολάρια (22,5 δισεκ. ευρώ).

Ο πρώτος από τους τέσσερις αντιδραστήρες επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2017, αλλά η ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του μετατέθηκε κατ΄επανάληψη προκειμένου να ικανοποιηθούν οι νομικές προϋποθέσεις ασφαλείας.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (…) στο αποκορύφωμα των προσπαθειών 12 ετών οικοδόμησης», δήλωσε ο Αλκαάμπι στη συνέντευξη Τύπου.

«Μετά τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του πρώτου αντιδραστήρα, η Nawah θα ξεκινήσει τη λειτουργία του προκειμένου να προετοιμάσει την είσοδό του στην εμπορική εκμετάλλευση», διευκρίνισε.

Όταν καταστούν πλήρως επιχειρησιακοί, οι τέσσερις αντιδραστήρες θα μπορούν να παράγουν 5.600 μεγαβάτ ηλεκτρισμού, καλύπτοντας περίπου του 25% των αναγκών των ΗΑΕ, μιας χώρας πλούσιας σε πετρέλαιο.

Το αποτελούμενο από επτά εμιράτα ομοσπονδιακό κράτος έχει 9,3 εκατομμύρια κατοίκους, εκ των οποίων το 80% είναι αλλοδαποί.

Οι ανάγκες σε ηλεκτρισμό αυξάνονται, κυρίως λόγω της συστηματικής χρήσης κλιματιστικών στη διάρκεια των θερμών καλοκαιριών.

Η δημόσια επιχείρηση ENEC ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο πως η φόρτωση του πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα πρόκειται να πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2020.

ViaDiplomacy Newsroom