Ειδικός για τις ελληνορωσικές σχέσεις – Οι σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδας ήταν πάντα πολύ καλές

«Θα έλεγα ότι υπάρχει ένα συνεχές έτος Ελλάδας – Ρωσίας, δηλαδή οι σχέσεις πάντα της Ρωσίας με την Ελλάδα ήταν πολύ καλές και μεταξύ των λαών», υπογράμμισε ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για τις ελληνορωσικές σχέσεις και τις σχέσεις με τις ανατολικές χώρες, Δημήτρης Βελάνης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ο κ. Βελάνης που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τη 12η Σύνοδο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, τόνισε ότι το 2016, «έτος που είχε ανακηρυχθεί και έτος φιλίας και τουρισμού βεβαίως συνέβαλε στην βελτίωση των σχέσεων (μεταξύ των δύο χωρών). Έγιναν επίμονες προσπάθειες, είχαμε και καλά αποτελέσματα και οπωσδήποτε το τρέχον έτος, επειδή ανακηρύχθηκε Έτος πολιτισμού και γλώσσας θα έχουμε και συνέχιση των ενεργειών αυτών, στο πλαίσιο της λογοτεχνίας, της γλώσσας, στα θέματα της Παιδείας, δηλαδή οι σχέσεις αυτά τα χρόνια βαθαίνουν και αποκτούν πάρα πολύ πρακτικό χαρακτήρα».

Στη 12η Σύνοδο συμμετέχουν ο Έλληνας υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος, όπως είπε ο κ. Βελάνης, σήμερα το βράδυ «θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Ρώσο υπουργό, συμπρόεδρο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, τον κ. Ντίντριχ ο οποίος είναι υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας».

Οπως σημείωσε ο κ. Βελάνης, «υπάρχει και συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων Μεταφορών και αύριο θα συνεχιστούν οι εργασίες (της συνόδου) και η υπογραφή πρωτοκόλλων με την παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Σίας Αναγνωστοπούλου. Αυτοί οι δύο υπουργοί θα συμμετέχουν (στη σύνοδο), καθώς και άλλα στελέχη των υπουργείων και των επιτροπών».

Η 12η Σύνοδος, τόνισε, «έρχεται μετά την 11η Σύνοδο που έγινε στις 7 Δεκεμβρίου 2018 στη Μόσχα στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Αποφασίστηκε να συνεχιστεί επίμονα η προσπάθεια βελτίωσης των ελληνορωσικών σχέσεων και αποφασίστηκε να συνέλθει η 12η Σύνοδος αμέσως μετά, δηλαδή τώρα, στη Θεσσαλονίκη».

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα μπορεί να είναι για τη Ρωσία ένας αξιόπιστος και φερέγγυος εταίρος, ο κ. Βελάνης τόνισε πως «για τη Ρωσία, η Ελλάδα πάντα ήταν αυτός ο εταίρος αλλά ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, όταν στη διεθνή σκηνή έχουμε διάφορες αλλαγές. Βεβαίως, η Ρωσία διατηρεί αυτή τη σχέση με την Ελλάδα και την επιθυμεί και, οπωσδήποτε κάνει κάθε προσπάθεια η ρωσική πλευρά για τη βελτίωση των σχέσεων αυτών. Όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα, αλλά και σε πάρα πολλούς άλλους τομείς».

Ο κ. Βελάνης υπογράμμισε, επίσης, ότι «η αναβάθμιση των σχέσεων πηγαίνει μέχρι και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Άλλωστε, έχουν κατά καιρούς υπογραφεί -με την προσπάθεια και των δύο πλευρών- διάφορες συμφωνίες. Θυμάμαι το ΑΠΘ έχει συμφωνία με τον οργανισμό διαστήματος της Μόσχας για ανταλλαγές φοιτητών, για ανταλλαγές εμπειρίας. Φέτος, επειδή το Έτος αφορά τη λογοτεχνία και τη γλώσσα, βεβαίως μπορούν εκεί να ενταχθούν πάρα πολλές ενέργειες (…). Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο περιθώριο και σας τονίζω ότι υπάρχει πολύ μεγάλη επιθυμία και της ρωσικής πλευράς».

Επισήμανε, τέλος, ότι «έχουμε και τη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας και εδώ και σε μερικά πανεπιστήμια και σε ιδιωτικά ιδρύματα, δηλαδή, υπάρχουν τα εργαλεία για την παραπέρα ανάπτυξη. Υπάρχει μεγάλη επιθυμία πάρα πολλών Ελλήνων, νέων ανθρώπων, να μάθουν και τη ρωσική γλώσσα και να σπουδάσουν σε ρωσικά πανεπιστήμια».

ViaDiplomacy Newsroom