Ηγέτης των Λιβανικών Δυνάμεων: Η Χεζμπολάχ είναι υπεύθυνη για την καθυστέρηση των εκλογών

Ένας από τους κυριότερους χριστιανούς πολιτικούς του Λιβάνου κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της ότι εργάζονται για την αναβολή των βουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο προειδοποιώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα καταδίκαζε τον Λίβανο σε «αργό θάνατο».

Δυτικοί που στηρίζουν οικονομικά τον Λίβανο στους οποίους βασίζεται η χώρα για να ανακόψει την οικονομική του κατάρρευση , είπαν ότι η ψηφοφορία πρέπει να διεξαχθεί. Πολιτικοί από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θα έπρεπε να γίνουν οι εκλογές διαφορετικά η θέση της χώρας θα δεχόταν ένα περαιτέρω πλήγμα.

Ωστόσο, ο Σαμίρ Γκεγέα, ηγέτης των Λιβανικών Δυνάμεων, έδειξε το δάχτυλο στη Χεζμπολάχ και στο Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα του προέδρου Μισέλ Αούν για κινήσεις που καθυστερήσουν «επειδή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσουν την κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία».

Ο Αούν είπε αυτόν τον μήνα ότι δεν θα υπογράψει την εξουσιοδότηση για την ψηφοφορία, που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο, που θα διεξαχθεί στις 27 Μαρτίου, καθώς η ημερομηνία ήταν πολύ νωρίς. Ερωτηθείς εάν μια αναβολή θα οδηγούσε σε περισσότερες μάχες μετά τις συγκρούσεις τον περασμένο μήνα μεταξύ των Λιβανικών Δυνάμεων και της Χεζμπολάχ, ο Geagea είπε: «Όχι μάχες, αλλά σε πιο αργό θάνατο».

«Με τον σημερινό τρόπο που πάνε τα πράγματα, οι κρατικοί θεσμοί διαλύονται μέρα με τη μέρα»

Ο Λίβανος δεν έχει αξιόπιστες δημοσκοπήσεις, αλλά σε περίπτωση που διεξαχθούν οι εκλογές, το κόμμα του Geagea αναμένεται ευρέως να σημειώσει κέρδη, με το Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα να αναμένεται να χάσει έδρες, στερώντας ενδεχομένως τη Χεζμπολάχ την πλειοψηφία του.

ViaDiplomacy Newsroom