Εικονική επίθεση σε αμερικανικό και τουρκικό πολεμικό πλοίο από 7 ρωσικά Su-30 και Su-24 στη Μαύρη θάλασσα

Ασκήσεις με εικονικές επιθέσεις κατα αμερικανικών και τουρκικών πλοίων πραγματοποίησαν ρωσικά αεροσκάφη στην Μαύρη θάλασσα χτες 3 Μαρτίου σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων  Sputnik News.

Τα επτά συνολικά αεροσκάφη τρία Su-30 και τέσσερα βομβαρδιστικά Su-24 απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Novofedorvka, η οποία βρίσκεται 70 χλμ βόρεια της Σεβαστούπολης στην Κριμαία και πέταξαν με κατεύθυνση τα δυο ΝΑΤΟικά πλοία το αμερικανικό καταδρομικό κατευθυνομένων πυραύλων USS Vicksburg κλάσης Ticonderoga και την τουρκική φρεγάτα F-241 Turgutreis κλάσης Yavuz (MEKO-200 Track I).

Τα ρωσικά αεροσκάφη πέταξαν σχεδόν πάνω από τα ΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία εξομοιώνοντας επιχείρηση εξουδετέρωσης της αεράμυνας των πολεμικών σκαφών. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές αποστολές όπως αυτή έχουν διπλό αποτέλεσμα.

Από την μια πλευρά τα πληρώματα των πλοίων εκπαιδεύονται για τέτοιου είδους επιθέσεις και από την άλλη οι Ρώσοι πιλότοι εκπαιδεύονται για την εξουδετέρωση της αεράμυνας πολεμικών ΝΑΤΟικών πλοίων, καθώς και αναγνώρισης σε αποστάσεις εντός και πέρα από το δραστικό βεληνεκές των αντιαεροπορικών συστημάτων των πολεμικών πλοίων.

Ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί τον Απρίλιο του 2014 όταν ένα Su-24 Fencer πέταξε πάνω από το αμερικανικό καταδρομικό  USS Donald Cook το οποίο έπλεε στην Μαύρη θάλασσα σε ύψος 500 ποδών σε απόσταση 914 μέτρα από το αμερικανικό πλοίο.

Μετά την κατάληψη της Κριμαίας η Αεροπορία του ρωσικού Ναυτικού και η ρωσική Αεροπορία έστειλαν σημαντικό αριθμό αεροσκαφών στις αεροπορικές βάσεις στην Κριμαία, ενισχύοντας το νότιο τμήμα της ρωσικής αεράμυνας.

Τα τελευταία χρόνια η ρωσική Αεροπορία έχει ξεκινήσει μια σειρά από παράτολμες πτήσεις πλησίον αμερικανικών πλοίων. Η νέα αυτή τακτική αντικατοπτρίζει την αυτοπεποίθηση που πλέον διαθέτουν οι πιλότοι και οι Επιτελείς της ρωσικής Αεροπορίας μετά από δεκαετίες παρακμής.

Μετά την ενίσχυση των οικονομικών της Ρωσική Ομοσπονδίας, η ρωσική Αεροπορία μαζί με το Ναυτικό έλαβαν το μεγαλύτερο τμήμα του ετήσιου αμυντικού προϋπολογισμού με αποτέλεσμα οι παραλαβές νέων μαχητικών να έχουν αυξηθεί παλαιά αεροσκάφη εκσυγχρονίζονται ενώ και το επίπεδο εκπαίδευσης των πιλότων σταδιακά αναβαθμίζεται στα επίπεδα της Σοβιετικής Αεροπορίας.

Όπως αναφέρουν αναλυτές ένα από τα πιο τολμηρά περιστατικά που συνέβη πριν από περίπου 2 χρόνια ήταν η πτήση δύο ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών τύπου Tu-95MS Bear σε μικρή απόσταση από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Nimitz στον Ειρηνικό ωκεανό.

Η αντίδραση του κυβερνήτη του αμερικανικού πλοίου ήταν η αποστολή δύο αεροσκαφών F/A-18E Super Hornet για την αναχαίτιση και συνοδεία των ρωσικών βομβαρδιστικών σε απόσταση 200 χλμ από το πλοίο.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.