Οικονομικά οφέλη αναγκάζουν τη Βουλγαρία να επανεξετάσει το έργο του South Stream

Το ενδεχόμενο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream επανεξετάζει η κυβέρνηση της Βουλγαρίας παρά την πρόσφατη απόφαση της Σόφιας για το πάγωμα των διαδικασιών κατασκευής του αγωγού στο βουλγαρικό εδαφός. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ο Βούλγαρος υπουργός ενέργειας σε επιστολή που έστειλε στο ρωσικό πρακτορείο αναφέρει ότι η κυβέρνηση της χώρας του επιδιώκει την αύξηση των εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας της Βουλγαρίας με ενέργεια και για το λόγο αυτό ο αγωγός South Stream αποτελεί ακόμη και σήμερα αντικείμενο ενδιαφέροντος για τη Σόφια.

Όπως σημειώνει ο Βούλγαρος υπουργός, η κατασκευή του αγωγού θα τονώσει την οικονομία της χώρας και θα απασχοληθούν σε αυτή χιλιάδες εργαζόμενοι. Η διακοπή του προγράμματος κατασκευής του South Stream ανακοινώθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο πριν από μερικές ημέρες και ήταν συνέπεια των δυσκολιών που είχαν δημιουργηθεί νωρίτερα από τη στάση της Ε.Ε, η οποία απαγορεύει την κατασκευή και διαχείριση των αγωγών από τις ίδιες εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που τροφοδοτούν τους αγωγούς.

Στόχος της ΕΕ είναι να μην υπάρχει απόλυτος έλεγχος των τομέων εξόρυξης και μεταφοράς ενεργειακών πόρων από μικρό αριθμό εταιρειών δημιουργώντας ουσιαστικά ένα ολιγοπώλιο ενέργειας. Τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση της Βουλγαρίας από το έδαφος της οποίας θα περνούσε ο αγωγός South Stream, ανακοίνωσε την απόφαση της για πάγωμα των εργασιών κατασκευής του αγωγού, διότι δεν πληρούσε τους όρους που η ΕΕ έχει θέσει.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό στόχος της χώρας του είναι η διασύνδεση του εγχώριου δικτύου αγωγών φυσικού αερίου με τα δίκτυα γειτονικών χωρών όπως της Ελλάδας και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου που η χώρα διαθέτει. Ειδικότερα για τα τελευταία αποφασίστηκε η επανέναρξη των διαδικασιών για την εκμετάλλευση δύο κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Όσον αφορά τον αγωγό South Stream η βουλγαρική κυβέρνηση θα αναμένει την τελική απόφαση της Μόσχας και πιο ειδικά της Gazprom για το μέλλον του αγωγού.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.