Η οικονομική αβεβαιότητα “σκοτώνει” τις προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών

Τα πρώτα δείγματα της ζημιάς που προκαλείται από την αβεβαιότητα για το οικονομικό μέλλον της χώρας και την αντιπαράθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές  άρχισαν να διαφαίνονται στον τομέα της αληθινής οικονομίας, αφού οι εγγυητικές των ελληνικών τραπεζών δε γίνονται πλέον δεκτές στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Θ. Σαββάκης, οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, οι εγγυητικές των ελληνικών τραπεζών δε γίνονται δεκτές στο εξωτερικό, παραγγελίες από το εξωτερικό ακυρώνονται, οι προμηθευτές ζητάνε cash, ενώ ακόμη και από την Αφρική ζητάνε εγγυητικές καλής εκτέλεσης.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ η πραγματική οικονομία ταχύτατα γλιστράει στις σκοτεινές ημέρες του country risk.

Σύμφωνα  με τον Θ. Σαββάκης, «Οι ανάγκες της πραγματικής οικονομίας δε μπορούν να περιμένουν άλλο τη διευθέτηση του χρέους της Ελλάδας, ούτε τις χρηματοδοτικές γέφυρες, για να καταστρώσουμε τις μακροχρόνιες στρατηγικές μας. Πρέπει να λυθεί οριστικά το ζήτημα της ρευστότητας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, όσες επιβίωσαν τη τελευταία διετία, κατάφεραν να προσαρμοστούν σε τελείως διαφορετικές συνθήκες, εξάντλησαν το “λίπος” που είχαν, μείωσαν τα κόστη, τώρα δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, αν δεν υπάρχουν πιστώσεις από τις Τράπεζες δεν μπορούμε να προχωρήσουμε».

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.