Ιλχάμ Αλίεφ: O «Νότιος Διάδρομος» θα υλοποιηθεί

Ο πρόεδρος του Αζέρμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλιέφ δήλωσε ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές του αργού (οι οποίες επηρεάζουν και τις τιμές του Φ/Α), το μεγαλεπήβολο -3.600 χιλιόμετρα- σχέδιο του «Νοτίου Διαδρόμου Φ/Α» είναι όντως αμφισβητήσιμο από εμπορική πλευρά. Όμως ο πρόεδρος Αλιέφ κατέστησε σαφές ότι είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί, καθώς άπτεται τελικά της εθνικής ασφάλειας και δη της ενεργειακής ασφάλειας όλων των εμπλεκόμενων χωρών.

Στόχος είναι, προσέθεσε, να εμπλακούν και άλλες χώρες ως δυνητικοί πελάτες, ούτως ώστε το όλο σχέδιο να αυξηθεί σε μέγεθος και να βελτιωθούν τα οικονομικά του. Επειδή τα αποθέματα Φ/Α της χώρας του, όπως είπε, επαρκούν για την τροφοδοσία και άλλων ευρωπαϊκών χωρών πλην της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ιταλίας (οι οποίες έχουν ήδη από το 2013 συμβολαιοποιήσει ποσότητες της τάξης των 10 bcma, με έναρξη παραδόσεων το 2020), ζητούμενο είναι να ενταχθούν καταρχήν τα πρώην κράτη-μέλη του σχεδίου Nabucco, ακολουθώντας το βουλγαρικό παράδειγμα. Από τη Βουλγαρία, στην οποία θα φθάσει μέσω του αγωγού IGB, το αζερικό αέριο θα μπορούσε στη συνέχεια να προωθηθεί προς Ρουμανία, Ουγγαρία και Αυστρία, δηλαδή κατά μήκος της παλαιάς διαδρομής του Nabucco.

Επί της ουσίας, λοιπόν, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ιδέα υλοποίησης ενός Κεντρικού Διαδρόμου Φ/Α ή Κάθετου Άξονα, την οποία και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί ήδη από τον Ιούλιο του 2013 (ευθύς μετά την απόρριψη του σχεδίου Nabucco εκ μέρους της κοινοπραξίας Σαχ Ντενίζ για χάρη του ΤΑΡ).

9,85 bcm φυσικού αερίου από Σαχ Ντενίζ το 2014

Η κοινοπραξία εκμετάλλευσης του μεγάλου κοιτάσματος Φ/Α Σαχ Ντενίζ έξω από το Μπακού (ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο του 1999) ανακοίνωσε πλήρη στοιχεία για την παραγωγή του 2014: αυτή ανήλθε σε 9,85 bcm, ελάχιστα αυξημένη σε σχέση με το 2013 (9,78 bcm). Ο καλύτερος μήνας ήταν ο Δεκέμβριος, με 0,88 bcm. Είναι προφανές ότι η παραγωγή από την πρώτη φάση ανάπτυξης (SD1) έχει φθάσει σε ένα μέγιστο επίπεδο το οποίο αναμένεται να παραμείνει σταθερό (“plateau”) μέχρι και την έναρξη της δεύτερης φάσης (SD2), το 2018. Στο Σαχ Ντενίζ αντιστοιχεί πλέον το 53% της αζερικής παραγωγής Φ/Α.

Πηγή: agoramfa

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.