Ιλχάμ Αλίεφ: Το Μπακού και το Ερεβάν συμφώνησαν στο άνοιγμα του διαδρόμου Zangezur

Το Μπακού και το Ερεβάν συμφώνησαν στο άνοιγμα του διαδρόμου Zangezur, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής σιδηροδρόμων και αυτοκινητοδρόμων κατά μήκος της διαδρομής, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.

Σε ανακοίνωσή της, η Προεδρία του Αζερμπαϊτζάν είπε ότι ο Αλίεφ μίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ενημέρωσε για μια τριμερή συνάντηση μεταξύ του ίδιου, του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στις Βρυξέλλες την Κυριακή.

«Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν αναφέρθηκε στην προετοιμασία μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, την παρουσίαση από το Αζερμπαϊτζάν πέντε αρχών που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, το άνοιγμα των διαδρόμων μεταφορών και την οριοθέτηση των συνόρων. κατά τη συνάντηση», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Ο Αλίεφ έδωσε θετική αξιολόγηση στα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης», προστίθεται.

Σύμφωνα με τη δήλωση, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν σημείωσε επίσης ότι νωρίτερα τη Δευτέρα είχε εκδοθεί εντολή «για τη σύσταση κρατικής επιτροπής για την οριοθέτηση των κρατικών συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και της Δημοκρατίας της Αρμενίας».

Ο Μισέλ είπε ότι η πρώτη συνάντηση των κοινών επιτροπών συνόρων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

«Σήμερα φιλοξένησα ξανά τον Πρόεδρο Αλίεφ του Αζερμπαϊτζάν και τον Πρωθυπουργό Πασινιάν της Αρμενίας. Αυτή ήταν η τρίτη συζήτησή μας σε αυτή τη μορφή. Εστιάσαμε στην κατάσταση στον Νότιο Καύκασο και στην ανάπτυξη των σχέσεων της ΕΕ με τις δύο χώρες καθώς και την ευρύτερη περιοχή,» είπε σε δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή τους την Κυριακή.

Το Zangezur ήταν μέρος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά στη δεκαετία του 1920, οι Σοβιετικοί έδωσαν την περιοχή στην Αρμενία. Μετά από αυτή την κίνηση, το Αζερμπαϊτζάν έχασε τη σύνδεση του με το Ναχτσιβάν και ορισμένα τμήματα του σιδηροδρόμου μεταξύ των δύο χωρών καταστράφηκαν.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει επικεντρωθεί σε έργα στον διάδρομο Zangezur, ο οποίος θα περιλαμβάνει αυτοκινητόδρομους και σιδηροδρομικές γραμμές που εκτείνονται σε εδάφη στην περιοχή Syunik της Αρμενίας.

Μόλις επισκευαστούν αυτά τα μέρη, το Αζερμπαϊτζάν θα μπορεί να φτάσει στο Ιράν, την Αρμενία και το Ναχτσιβάν χωρίς διακοπή με τρένο. Ο σιδηρόδρομος θα συνδέει επίσης την Τουρκία με τη Ρωσία μέσω του Αζερμπαϊτζάν.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία θα διαπραγματευτούν για την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής 43 χιλιομέτρων (26,7 μιλίων) στην περιοχή. 

ViaDiplomacy Newsroom