Υλικό για δύο Ταξιαρχίες σχεδιάζουν να στείλουν στην Ευρώπη οι ΗΠΑ

Την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ευρώπη μίας ακόμη Ταξιαρχίας σε συνδυασμό με την χρησιμοποίηση του αρχηγείου της 4ης Μεραρχίας Πεζικού σε ασκήσεις σε ευρωπαϊκές χώρες επιθυμεί ο Στρατός των ΗΠΑ.

Αυτή την περίοδο οι ΗΠΑ διατηρούν μόλις 30.000 στρατιώτες στην Ευρώπη, αριθμός όταν πριν από δύο δεκαετία διατηρούσαν δύναμη 300.000 στρατιωτών.

Από την άλλη πλευρά ακόμη και η δύναμη των 30.000 στρατιωτών πρόκειται να υποστεί νέες περικοπές αφού μέχρι το 2018 πρόκειται να μειωθεί κατά 1.700 άτομα στο πλαίσιο των περικοπών που πραγματοποιεί το Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Τα τελευταία χρόνια ο Αμερικανικός Στρατός έχει αποσύρει από την Ευρώπη 10.000 στρατιώτες συμπεριλαμβανομένων δύο Ταξιαρχίες.

Επιθυμία του Στρατού των ΗΠΑ είναι η ανάπτυξη στην Ευρώπη στρατιωτικού υλικού που θα μπορούσε να εξοπλίσει μια Ταξιαρχία όπως άρματα μάχης ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ, πυροβολικό κλπ.

Εάν τελικά το σχέδιο του Αμερικανικού Στρατού προχωρήσει και υλοποιηθεί θα πρόκειται για τη δεύτερη Ταξιαρχία της οποίας το στρατιωτικό υλικό αποθηκεύεται στην Ευρώπη ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από δυνάμεις που θα μεταφερθούν από τις ΗΠΑ σε μικρό χρονικό διάστημα εάν και εφόσον χρειαστεί

Η προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία ο πόλεμος στην Ανατολική Ουκρανία και οι συνεχόμενες προκλήσεις της Ρωσίας στην Βαλτική έχουν προβληματίσει έντονα το Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Το στρατιωτικό υλικό της πρώτης Ταξιαρχίας θα ξεκινήσει να αποθηκεύεται στην Ευρώπη τον ερχόμενο Δεκέμβριο και θα περιλαμβάνει 1.200 οχήματα εκ των οποίων τα 220 θα είναι άρματα μάχης M1A2 Abrams M2A2/3 Bradley.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.