Ιμπραήμ Καλίν: Αποτυχημένη κάθε απόπειρα για εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εάν η Αρμενία δεν αποσυρθεί

Η Τουρκία δήλωσε σήμερα πως οι προσπάθειες της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τον τερματισμό της βίας μεταξύ των αζερινών και των αρμενικών δυνάμεων για το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι καταδικασμένες σε αποτυχία, αν δεν εξασφαλίσουν επίσης την αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων από τον θύλακο.

ΗΆγκυρα έχει επανειλημμένα επικρίνει τις προσπάθειες της Ομάδας του Μινσκ – με επικεφαλής τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ – να επιτύχει μια κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, λέγοντας πως η εν λόγω ομάδα δεν έχει κάνει τίποτε σε σχεδόν 30 χρόνια συνομιλιών.

Ο τούρκος προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε πως η Άγκυρα θέλει μια διπλωματική λύση, αλλά οποιαδήποτε προσπάθεια από την Ομάδα του Μινσκ, η οποία δεν καλεί για την αποχώρηση της Αρμενίας, είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

«Αν καλούν μόνο για μια κατάπαυση του πυρός, αν εργάζονται μόνο προς την κατεύθυνση μιας κατάπαυσης του πυρός, δεν θα είναι τίποτε περισσότερο από μια επανάληψη αυτού που συμβαίνει τα τελευταία περίπου 30 χρόνια», δήλωσε ο Καλίν σε συνέντευξή του στο Al Jazeera.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχουν, αν δεν περιλαμβάνουν επίσης ένα λεπτομερές σχέδιο για να τερματισθεί η κατοχή», πρόσθεσε.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όμως κατοικείται και κυβερνάται από Αρμενίους.

ViaDiplomacy Newsroom