Ιμπραήμ Καλίν: Η κυβέρνηση Τσίπρα είχε επικαλεστεί αδυναμία συνέχισης των συνομιλιών

Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ξεκινούν και πάλι μετά από τέσσερα χρόνια, ανέφερε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διερευνητικές είχαν ξεκινήσει το 2002 μεταξύ των δύο χωρών και αφορούσαν κυρίως στη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας, της ΑΟΖ καθώς και άλλα παρεμφερή θέματα.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι μέχρι το 2016, είχαν πραγματοποιηθεί 60 συναντήσεις στο διάστημα 14 ετών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είχε επικαλεστεί αδυναμία συνέχισης αυτών των συνομιλιών, ενώ ο Ερντογάν δήλωνε «έτοιμος να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις».

«Οι συνομιλίες θα αρχίσουν αυτή την εβδομάδα ως αποτέλεσμα των διεργασιών του (τουρκικού) υπουργείου Εξωτερικών και κυρίως, της ισχυρής διπλωματικής κινητικότητας μεταξύ του Τούρκου προέδρου, των ηγετών της Ε.Ε., της καγκελαρίου Μέρκελ και άλλων. Φτάσαμε σε μια συμφωνία. Τώρα ο 61ος γύρος των συνομιλιών θα συνεχίσει ακριβώς από εκεί που διεκόπη. Όποια θέματα υπήρχαν προηγουμένως, θα συζητηθούν».

«Τρία επίπεδα διαλόγου»

Ο Καλίν επισήμανε ότι παράλληλα με τις διερευνητικές συνομιλίες, θα υπάρξουν και «ακόμη δύο» σημαντικά επίπεδα διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ένα από αυτά είναι οι «πολιτικές διαβουλεύσεις», μια διαδικασία που, όπως είπε, θα αφορά τις διμερείς σχέσεις, από την οικονομία μέχρι τον τουρισμό, από την ασφάλεια των συνόρων μέχρι το ζήτημα των μειονοτήτων.

Επιπλέον, ο Καλίν έκανε λόγο και για σειρά επαφών μεταξύ των δύο μερών, υπό τον τίτλο «Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ (Ελλήνων και Τούρκων) στρατιωτών». Όπως είπε, αυτές θα έχουν στόχο τη δημιουργία ενός μηχανισμού συνεργασίας σε θάλασσα, ξηρά και αέρα αλλά και στα σύνορα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ημερομηνία της επόμενης διερευνητικής συνομιλίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας δεν έχει ακόμη οριστεί, ενώ τόνισε πως ο Ερντογάν έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στον διάλογο, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να «εκτιμηθεί» τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ε.Ε..

Ανέφερε, μάλιστα, ότι πριν από 1,5 μήνα Τουρκία και Ελλάδα ήταν έτοιμες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, με τη συνάντηση να αναβάλλεται με αφορμή τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου.

«Ελπίζουμε να μην αντιμετωπίσουμε και πάλι κάτι παρόμοιο», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.

(Καθημερινή Online με πληροφορίες Anadolu)

ViaDiplomacy Newsroom