Ινδονησία: Αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 79 δισ. δολαρίων σχεδιάζει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας σχεδιάζει να δαπανήσει 79 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού προς αντικατάσταση πεπαλαιωμένου υλικού των ενόπλων δυνάμεων στη διάρκεια των επόμενων τριών ετών, αποκαλύπτει έγγραφο που διέρρευσε σε ΜΜΕ.

Προσχέδιο προεδρικού διατάγματος που περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου αναφέρει ότι χρηματοδότηση για τις αγορές αυτές θα αντληθεί με διεθνή δανεισμό.

Στο έγγραφο δεν διευκρινίζεται τι είδους οπλικά συστήματα επιδιώκει να αγοράσει η Τζακάρτα.

Εκπρόσωπος του υπουργού Άμυνας, του Πραμπόβο Σουμπιάντο, επιβεβαίωσε ότι το έγγραφο είναι αυθεντικό, τόνισε όμως πως δεν είναι το τελικό, καθώς δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα «τελεί ακόμη υπό συζήτηση», εξήγησε ο Ντανίλ Ανζάρ Σιμαντζουντάκ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. «Ελπίζουμε ότι ως το 2025 ή το 2026 θα έχουμε φθάσει σε ιδεώδη θέση όσον αφορά την εθνική μας άμυνα για τα επόμενα 25 χρόνια», πρόσθεσε, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το 60% του υλικού των ένοπλων δυνάμεων είναι «πεπαλαιωμένο», αν όχι «αποσαθρωμένο», και απαιτείται εκσυγχρονισμός του.

Ο Πραμπόβο Σουμπιάντο έχει ταξιδέψει σε χώρες που εξάγουν στρατιωτικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, της Κίνας και των ΗΠΑ, επιδιώκοντας να κλείσει συμφωνίες αφότου ανέλαβε υπουργός Άμυνας το 2019.

Το εγχείρημα του εκσυγχρονισμού του υλικού των ινδονησιακών ένοπλων δυνάμεων απέκτησε πιο επείγοντα χαρακτήρα για την Τζακάρτα μετά την καταστροφή του ενός από τα πέντε υποβρύχιά της τον Απρίλιο, στην οποία χάθηκαν και τα 53 μέλη του πληρώματός του.

Το Nanggala-402, γερμανικής κατασκευής, το οποίο είχε τεθεί σε υπηρεσία το 1981, επρόκειτο να συμμετάσχει σε άσκηση εκτόξευσης τορπιλών στα ανοικτά των βόρειων ακτών του Μπαλί όταν βυθίστηκε αύτανδρο την 21η Απριλίου. Βρέθηκε κομματιασμένο στα τρία μερικές ημέρες αργότερα.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom