10η Νοεμβρίου, η ημέρα που η ρωσική ομάδα κρούσης του RFS Admiral Flota Kuznetsov θα πλήξει το Χαλέπι ;

Ασκήσεις με αληθινά πυρά πρόκειται να πραγματοποιήσει στα ανοικτά των ακτών της Συρίας από την 10η Νοεμβρίου μέχρι και την 22η Νοεμβρίου 2016 ο ρωσικός στολίσκος του RFS Admiral Flota Kuznetsov (063).

Σύμφωνα με την ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε τα πλοία του ρωσικού στολίσκου θα αναπτυχτούν σε μια περιοχή η οποία καλύπτει το εύρος ολόκληρης της συριακής ακτογραμμής από τα σύνορα με την Τουρκία έως τα σύνορα με το Λίβανο, με εύρος πολλών μιλίων φτάνοντας σε μικρή σχετικά απόσταση από τις ακτές της Κύπρου.

Ο ρωσικός στολίσκος που προέρχεται από την Ναυτική δύναμη του Στόλου του Βορείου Ατλαντικού περιλαμβάνει το αεροπλανοφόρο Admiral Flota Kuznetsov (063), το βαρύ πυρηνοκίνητο καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων RFS Pyotr Velikiy (099) κλάσης Kirov, τα καταδρομικά RFS Vice Admiral Kulakov (626) και RFS Severomorsk (619) κλάσης Udaloy, τα πετρελαιοφόρα Sergey Osipov της κλάσης Boris Chilkin, τα πετρελαιοφόρα Kama, Dubna των κλάσεων Kaliningradneft και Dubna αντίστοιχα.

russian-fleet-notam

Επιπλέον το ρωσικό στολίσκο συνοδεύουν τα ρυμουλκά Nikolai Chiker της ομώνυμης κλάσης και Altay της κλάσης Ingul.

Ο δεύτερος ρωσικός στολίσκος που προέρχεται από την Ναυτική δύναμη του Στόλου της Μαύρης θάλασσας, περιλαμβάνει τη φρεγάτα RFS Admiral Grigerovich (745) της ομώνυμης κλάσης, το πετρελαιοφόρο Ivan Bubnov της κλάσης Boris Chilkin, καθώς και τα ρυμουλκά Nikolay Muru και SB-5 της κλάσης Okhtesky.

Στην Συρία βρίσκονται ήδη, η πυραυλάκατος RFS Mirazh (617) κλάσης Nanuchka-III,  το πλοίο KIL-158 κλάσης Kashtan, το πλοίο συλλογής πληροφοριών Liman, το ερευνητικό ωκεανογραφικό πλοίο Donuzlav, το φορτηγό πλοίο Kazan-60 και το αποβατικό πλοίο Georgiy Pobedonosets (016), ενώ η φρεγάτα RFS Smetlivy (870) παρέμεινε στο λιμάνι του Πειραιά από την 30η Οκτωβρίου μέχρι και την 2α  Νοεμβρίου.

Οι δύο ρωσικοί στολίσκοι συναντήθηκαν και ενώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο ανατολικά της Κρήτης και κατευθύνονται προς τις ακτές της Συρίας όπου και θα φτάσουν τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 8 Νοεμβρίου.

russian-notam

Τα ρωσικά πλοία παρακολουθεί το πλοίο του Ναυτικού της Δανίας KDM Absalon (L16), ενώ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πλέουν, το γαλλικό αεροπλανοφόρο FS Charles De Gaulle (R91), το γαλλικό καταδρομικό FS Jean de Vienne (D643) κλάσης George Leygues, το γαλλικό καταδρομικό FS Cassard (F614) κλάσης Cassard, το καταδρομικό αεράμυνας περιοχής FS Chevallier Paul (D621) κλάσης Horizon, το γαλλικό πλοίο ανεφοδιασμού FS Marine (A630) κλάσης Durance, ένα γαλλικό υποβρύχιο κλάσης Rubis και η γερμανική φρεγάτα FGS Ausburg (F213) κλάσης Bremen.

Το ρωσικό αεροπλανοφόρο διαθέτει οκτώ αεροσκάφη Su-33 εξοπλισμένα με το σύστημα ναυτιλίας και βομβαρδισμού ακριβείας τύπου SVP-24, δύο αεροσκάφη Su-33 εξοπλισμένα με βλήματα αέρος-αέρος R-27R και R-73E για την προστασία των βομβαρδιστικών, τρία αεροσκάφη MiG-29KR για την πραγματοποίηση αποστολών βομβαρδισμού με τα κατευθυνόμενα όπλα KAB-500KR και Kh-29T και ένα αεροσκάφος MiG-29KUBR, το οποίο θα χρησιμοποιείται ως ιπτάμενο τάνκερ για τον ανεφοδιασμό των MiG-29KR και των Su-33 καθώς και ως αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου.

Επιπλέον το ρωσικό πλοίο RFS Admiral Grigerovich (745) μαζί με τα δύο υποβρύχια κλάσης Akula μπορεί να εξαπολύσει κατά χερσαίων στόχων οκτώ πυραύλους cruise 3M14T Calibr NK και 24 πυραύλους 3M14K αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά το γαλλικό αεροπλανοφόρο FS Charles De Gaulle (R91)μεταφέρει 24 μαχητικά Rafale M, δύο ιπτάμενα ραντάρ E-2C Hawkeye 2000, δύο ελικόπτερα AS365N Dauphin 2 και ένα ελικόπτερο NH90 Caiman Marine.

Η συγκέντρωση των τεράστιων ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων περιφερειακά της Συρίας εάν υπολογίσουμε και τα μαχητικά των ΗΠΑ και των συμμαχικών χωρών στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενέχει πολλούς κινδύνους πιθανών ατυχημάτων και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Οι Ρώσοι όπως φαίνεται θα επιδιώξουν με την ισχύ που μετακινούν προς τη Συρία να βοηθήσουν για τουλάχιστον πέντε μήνες την κυβέρνηση της Δαμασκού στις επιχειρήσεις στην βόρεια Συρία.

Η περίοδο που το Ρωσικό Ναυτικό σχεδιάζει την πραγματοποίηση των γυμνασίων δεν είναι τυχαία αφού συμπίπτει με την μετεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ και την «γκρίζα» πολιτική περίοδο που μεσολαβεί μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2017 που θα αναλάβει τα καθήκοντα του ο νέος Πρόεδρος.

Μια μαζική επίθεση με πυραύλους cruise και αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τα 14  Su-33 και MiG-29KR την περίοδο 10-22 Νοεμβρίου που οι Ρώσοι έχουν δεσμεύσει την περιοχή ανοικτά της Συρίας δεν θα πρέπει να ξαφνιάσει την διεθνή κοινότητα.

Η σταδιακή και μεθοδική καταστροφή των περιοχών του Ανατολικού Χαλεπίου τις οποίες οι αντάρτες ελέγχουν, έχει προλειάνει το έδαφος για το τελικό όπως ο Assad εκτιμά χτύπημα κατά των ανταρτών.

Αυτή την περίοδο τα Συριακά στρατεύματα προσπαθούν να ενισχύσουν την λωρίδα γης που ελέγχουν στην περιοχή «Διαμερισμάτων 1070» στο νοτιοδυτικό Χαλέπι ώστε να εξαλειφθεί οποιαδήποτε πιθανότητα να διασπαστεί η πολιορκία του ανατολικού τμήματος της πόλης από άλλες ανταρτικές ομάδες.

Από την άλλη πλευρά οι Κούρδοι από το Καντόνι του Afrin αν και με δυσκολία έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια ζώνη μεταξύ των εδαφών που ελέγχει ο Συριακός Στρατό στα βόρεια του Χαλεπίου και των εδαφών που οι Τούρκοι και οι σύμμαχοι τους έχουν καταλάβει από το ISIS.

Ο αργός ρυθμός προέλασης των Τούρκων βόρεια της πόλης Al-Bab οξύνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των Τουρκικών Κουρδικών και Συριακών δυνάμεων για την κατάληψη της εν λόγω πόλης με τους τρείς διεκδικητές να απέχουν μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την πόλη αυτή.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.