«Ηνίοχος 2016» : Η άσκηση των τριών καλύτερων αεροπορικών δυνάμεων της Δύσης (Video)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πολυεθνική διακλαδική άσκηση μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος 2016» η οποία ξεκίνησε στις 4 Απριλίου και τερματίστηκε δέκα ημέρες αργότερα στις 14 Απριλίου 2016.

INIOCHOS 13

Στην άσκηση η οποία διεξήχθη σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών με βάση εξόρμησης την  117 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, συμμετείχαν μονάδες από τις αεροπορικές δυνάμεις της Ελλάδας του Ισραήλ και των ΗΠΑ ενώ η Γαλλική Αεροπορία συμμετείχε με ένα παρατηρητή.

INIOCHOS 1

Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν αεροσκάφη από το σύνολο των Μοιρών της Πολεμικής Αεροπορίας, ιπτάμενα ραντάρ EMB-145H AEW&C, μεταγωγικά C-130H, σταθμοί Radar του εθνικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, αντιαεροπορικά συστήματα και η 31η ΜΕΕΔ.

INIOCHOS 3

Η συμμετοχή του Ελληνικού Στρατού περιελάμβανε μεταγωγικά και επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+/DHA, ειδικές δυνάμεις σε αποστολή JTAC, και αντιαεροπορικά συστήματα ASRAD-Hellas, FIM-92B/C Stinger-POST & Stinger Block 1 και  MIM-23B Improved HAWK – Phase III PIP.

INIOCHOS 25

Από την πλευρά του το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με μονάδες επιφανείας και ελικόπτερα.

INIOCHOS 27

Όσον αφορά της Αμερικανική συμμετοχή οι Αεροπορικές Δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη έστειλαν στην Ελλάδα 12 αεροσκάφη F-15E Strike Eagle και 3 μεταγωγικών C-130J, τα οποία συνοδεύονταν από 280 στελέχη της 492ης Μοίρας (492nd Fighter Squadron) της 48ης Πτέρυγας Μαχητικών (48th Fighter Wing), η οποία εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Lakenheath της Μ. Βρετανίας.

INIOCHOS 5

Η Αεροπορία του Ισραήλ συμμετείχε στην άσκηση «Ηνίοχος 2016» με 12 συνολικά αεροσκάφη F-16C/D «Barak» Block 30/40 τα οποία προέρχονταν από τα 117Sq, 109Sq και 110Sq. ένα ιπτάμενο ραντάρ τύπου Gulfstream G-550 CAEW “Nachshon Aitam”, δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130Η και ένα ιπτάμενο τάνκερ KC-707 “Saknai”.

INIOCHOS 20

Οι αποστολές που πραγματοποιήθηκαν στην άσκηση «Ηνίοχος 2016» ήταν :

– Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης εναντίον συστημάτων ολοκληρωμένης αεράμυνας, αεροδρομίων και ειδικών στόχων.

– Αποστολές Επιθετικής Σάρωσης

– Αεροπορικές Επιχειρήσεις Εναντίον Δυνάμεων Επιφάνειας

– Επιχειρήσεις Αεροπορικής Αναγνώρισης

– Επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης σε Περιβάλλον Μάχης

– Αποστολές Στρατηγικής Επίθεσης

– Άμεση Καταστολή Στόχων

– Επιχειρήσεις Υποστήριξης «Slow Mover»

INIOCHOS 18

Σύμφωνα με την εφημερίδα Παραπολιτικά ο αριθμός των ημερήσιων εξόδων κάθε είδους μαχητικών έφθασε έως τις 112 καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου.

INIOCHOS 22

Εκτιμάται ότι το 2017 θα συμμετάσχει στην άσκηση και η Γαλλική Αεροπορία

LOGO

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.