Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Φιλοξενούμε τον πρώην Αφγανό πρόεδρο «για ανθρωπιστικούς λόγους»

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν την Τετάρτη ότι φιλοξενούν τον πρώην Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γκάνι «για ανθρωπιστικούς λόγους», αφού έφυγε από τη χώρα του μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Η τοποθεσία του Γκάνι ήταν άγνωστη αφού έφυγε από το Αφγανιστάν το Σαββατοκύριακο, μπροστά στην σαρωτική προέλαση των Ταλιμπάν.

“Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ μπορεί να επιβεβαιώνει ότι τα ΗΑΕ υποδέχθηκαν τον Πρόεδρο Ashraf Ghani και την οικογένειά του στη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους”, ανέφερε το υπουργείο σε σύντομη ανακοίνωση.

Ο Γκανί έφυγε από το Αφγανιστάν την Κυριακή καθώς οι Ταλιμπάν έκλεισαν την Καμπούλ, προτού οι αντάρτες εισέλθουν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν χωρίς αντίπαλο.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Γκανί είπε ότι οι «Ταλιμπάν κέρδισαν» και ότι έφυγε για να αποφύγει μια «πλημμύρα αιματοχυσίας».

Μέχρι την Τετάρτη, ανεπιβεβαίωτες αναφορές έλεγαν ότι ο 72χρονος είχε καταφύγει στο Ομάν, το Τατζικιστάν ή το Ουζμπεκιστάν. Κάποιοι μάλιστα εικάζουν ότι είχε διαφύγει στον Λίβανο, από όπου κατάγεται η γυναίκα του.

ViaDiplomacy Newsroom