Ινσιρλίκ: Οι Αμερικανοί εκκένωσαν τη βάση πριν από την τουρκική εισβολή στην Αφρίν

Ο αμερικανικός στρατός εκκένωσε την αεροπορική βάση του Ινσιρλίκ στην Τουρκία πριν από την τουρκική εισβολή στη Συρία, και μετέφερε αλλού τα αεροσκάφη F-15, F-16 και A-10, αφήνοντας μόνο αεροπλάνα ανεφοδιασμού και τρία ελικόπτερα.

Τα παραπάνω υποστηρίζει ο πρώην ανώτερος αξιωματικός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Beyazit Karataş, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του στην ισλαμική εφημερίδα Yeni Şafak, ότι η εκκένωση πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια μίας μεταμεσονύκτιας επιχείρησης. Τα αμερικανικά αεροπλάνα μεταφέρθηκαν σε άλλες βάσεις, τόνισε.

Ο Τούρκος απόστρατος αξιωματικός υποστήριξε ότι:

“Αργότερα, 12 αεροσκάφη A-10, τα οποία το Πεντάγωνο είχε αρχικά προγραμματίσει να αποστείλει στην αεροπορική βάση του Incirlik, στάλθηκαν στη βάση του Kandahar στο Αφγανιστάν”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συγκεκριμένη βάση χρησιμοποιήθηκε κατά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου για την παροχή βοήθειας «στους τρομοκράτες του FETÖ», όπως χαρακτηρίζει τους υποστηρικτές του Ιμάμη Γκιουλέν, καθώς και για την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) στη Συρία.

Η εφημερίδα αναφέρεται σε μία έκθεση που εκπόνησε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, η οποία αναφέρει σύμφωνα πάντα με την Yeni Safak:

“Τα αεροσκάφη που είχαν αρχικά αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση του Incirlik, εστάλησαν στο Κανταχάρ του Αφγανιστάν, επειδή ο αγώνας κατά της Daesh ήταν επιτυχημένος κατά 98%”.

Ο Karatas ισχυρίστηκε ότι «με αυτή τη στάση, οι Η.Π.Α. έδειξαν ότι δεν είναι με την Τουρκία στον πόλεμο εναντίον των τρομοκρατών του ΡΚΚ. Η Ουάσινγκτον έδειξε για άλλη μια φορά τα διπλά της πρότυπα για τις τρομοκρατικές οργανώσεις», υποστήριξε.

Επισήμανε ότι η συμμαχία του Πενταγώνου και της CIA δεν ήθελε να χάσει τον έλεγχο του Manbij, γι ‘αυτό και προσπαθούν και αναζητούν νέες συμμαχίες στην περιοχή χωρίς να έχουν κάνει μία σωστή αιτιολόγηση για την κατάσταση στο Manbij.

Οι παραπάνω πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν ακόμα από την αμερικανική πλευρά.

(Πηγή: hellasjournal.com)

 

ViaDiplomacy Newsroom