ΗΠΑ προς Aμερικανούς υπηκόους: Εγκαταλείψετε «αμέσως» το Ιράκ

Ο θάνατος του ισχυρού Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική επιδρομή στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης το βράδυ της Πέμπτης, σηματοδοτεί μια δραματική κλιμάκωση   που οδηγεί στα ύψη την ένταση ΗΠΑ-Ιράν  και ενδέχεται να οδηγήσει σε αντίποινα.

Ο  Σουλεϊμανί σκοτώθηκε, τρεις ημέρες μετά την επίθεση χωρίς προηγούμενο εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Ιράκ από φιλοϊρανούς διαδηλωτές.

Μπροστά στον φόβο νέων επιθέσεων, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη κάλεσε σήμερα τους αμερικανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν «αμέσως» το Ιράκ, μερικές ώρες μετά τον φόνο του ισχυρού ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί

Η πρεσβεία καλεί τους Αμερικανούς στο Ιράκ να φύγουν «αεροπορικώς, εφόσον αυτό είναι δυνατό», καθώς η επιδρομή πραγματοποιήθηκε μέσα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, «διαφορετικά προς άλλες χώρες δια χερσαίας οδού».

Οι κύριες μεθοριακές διαβάσεις του Ιράκ οδηγούν προς το Ιράν και την εμπόλεμη Συρία, ενώ υπάρχουν και άλλα σημεία διέλευσης προς τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία.

ViaDiplomacy Newsroom