Υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους η Υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ

Υπέρ της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους τοποθετήθηκε η Υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Ayelet Shaked στην ομιλία που έδωσε κατά την διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του εβραϊκού ινστιτούτου INSS (Institute for National Security Studies).

Όπως δήλωσε η υπουργός το Ισραήλ πρέπει ανοικτά να προωθήσει την ίδρυση Κουρδικού κράτους μιας κρατικής οντότητας φιλικής προς το Ισραήλ, που θα δημιουργηθεί μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράν.

Σύμφωνα με την Ayelet Shaked, το Ισραήλ πρέπει να κάνει τα κατάλληλα βήματα για να διορθωθεί η διαχρονική αδικία απέναντι στον Κουρδικό λαό, ο οποίος δεν έχει το δικό του κράτος, ενώ όπως επεσήμανε οι Κούρδοι είναι ένας αρχαίος λαός που κατοικεί στην Μέση Ανατολή χιλιάδες χρόνια, ένα δημοκρατικό έθνος που δεν έχει επιτεθεί ποτέ στους γειτόνους του.

Συνεχίζοντας την ομιλία της η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ, ανέφερε ότι οι Κούρδοι και οι Ισραηλινοί μπορούν μαζί να πολεμήσουν τους εξτρεμιστές Ισλαμιστές στην περιοχή.

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αντιπτέραρχος (ε.α) Amos Yadlin, ο οποίος σημείωσε ότι οι Κούρδοι είναι οι μόνοι που πολεμάνε αποτελεσματικά το ISIS σε δύο μέτωπα στη Συρία και στο Ιράκ, ότι είναι ένας λαός 20 εκατομμυρίων ανθρώπων ο οποίος δεν έχει το δικό του κράτος και κανένας δεν ενδιαφέρεται για αυτούς.

Την άποψη ότι οι Κούρδοι θα πρέπει να αποκτήσουν δικό τους κράτος είχε διατυπώσει το 2014 και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, όμως η αυτόνομη περιοχή των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ και το κράτος του Ισραήλ δεν έχουν συνάψει επίσημες διπλωματικές σχέσεις μέχρι σήμερα, παρα την οικονομική και στρατιωτική συνεργασία που έχει αναπτυχτεί μεταξύ των δύο πλευρών τα προηγούμενα χρόνια.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ισραηλινές αναφορές για την αναγκαιότητα ίδρυσης Κουρδικού κράτους, σχετίζονται με την ανησυχία του Ισραήλ για το μέλλον του, αφού το εβραικό κράτος δεν έχει πλέον φίλους στην περιοχή και η ύπαρξη ενός φιλικού προς αυτό μουσουλμανικού κράτος των Κούρδων θα ήταν προς όφελος του.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.