ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Δεν δεχόμαστε μαθήματα για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Την αντίδραση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρου Γεννηματάπροκάλεσαν οι αναφορές του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι για τη μουσουλμανική μειονότητα Θράκης.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα από την Τουρκία για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως τόνισε, «τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, όπως την ορίζει σαφώς η Συνθήκη της Λωζάνης αλλά επιμένει να αγνοεί η Τουρκία, απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας που κατοχυρώνει το Σύνταγμα».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως πρόσθεσε ο κ. Γεννηματάς, η Ελλάδα προχωρά σταθερά στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας.

«Στην κατεύθυνση αυτή, θεσμοθέτησε πρόσφατα και συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν στη σαρία, για τα οποία εξέφρασε τα συγχαρητήριά του το ΕΔΑΔ, ενώ προέβη σε συνακόλουθη βελτίωση της λειτουργίας των Μουφτειών, που διατηρούν δικαστικές αρμοδιότητες, για την εμπέδωση χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης, με εγγυήσεις για τους διάδικους που απευθύνονται στις Μουφτείες. Προφανώς η αναφορά στην ίδρυση νέας κρατικής υπηρεσίας είναι αναληθής», συνέχισε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Κάλεσε, δε, την Τουρκία «να τερματίσει την παρεμβατική λογική της και την αναπαραγωγή απαράδεκτων δηλώσεων και να κατανοήσει αφενός ότι τα ανωτέρω είναι αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας και, αφετέρου, την αδυσώπητη πραγματικότητα της ιστορίας και των αριθμών που καταδεικνύουν ότι η μουσουλμανική μειονότητα που διαβιεί στην Θράκη, απολαμβάνει τις ελευθερίες και τα δικαιώματά της. Επιπλέον, αναπτύσσεται απρόσκοπτα, εντός μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής χώρας».

Υπενθυμίζεται πως σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης με αφορμή προεδρικό διάταγμα για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, κάνοντας λόγο για «τουρκική μειονότητα».

Αφορμή για τη δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ αποτέλεσε πρόσφατο προεδρικό διάταγμα στην Ελλάδα που ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου της μειονότητας στη Θράκη.

Στο μεταξύ, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, συγκαλείται την Τετάρτη 26 Ιουνίου και ώρα 13:30 το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.Νωρίτερα, την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ως προς τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου Κορυφής, η οποία διεξήχθη στις Βρυξέλλες.«Είναι η πρώτη φορά, μετά από 10ετίες παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας, που η Ευρωπαϊκή Ένωση με τόσο ξεκάθαρο τρόπο καταδικάζει την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και αποφασίζει τη λήψη μέτρων για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου» τόνισε, μεταξύ άλλων.Όσον αφορά το είδος των προτεινόμενων κυρώσεων, οι οποίες θα εξεταστούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων τον προσεχή Ιούλιο, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι μπορεί να είναι μέτρα που αφορούν κυρώσεις εναντίον προσώπων και εταιρειών, «πάγωμα» του διαλόγου και της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας σε συγκεκριμένους τομείς, αλλά και μέτρα που μπορούν να έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.

ViaDiplomacy Newsroom