Υπό τη σκιά της Ελλάδας και της Ουκρανίας συνεδριάζει το G7

Υπό τη σκιά της ελληνικής κρίσης αλλά και του εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία αρχίζει σήμερα Κυριακή, στις Βαυαρικές Άλπεις, η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Επτά βιομηχανοποιημένων οικονομιών (G7).

Η οικοδέσποινα Άνγκελα Μέρκελ θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα πριν την έναρξη των επίσημων εργασιών. Επί τάπητος δεν αποκλείεται να τεθεί και το ελληνικό ζήτημα, με την Ουάσιγκτον να πιέζει όλες τις πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας, ώστε να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία.

Η πορεία της διαπραγμάτευσης της Αθήνας με τους εταίρους αναμένεται να συζητηθεί και ευρύτερα στο περιθώριο της συνόδου, όπου πέραν της Γερμανίδας καγκελαρίου θα συμμετέχουν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε μια απόδειξη της κρισιμότητας της κατάστασης, η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ είχαν την παραμονή του G7 τηλεδιάσκεψη με τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να επιτευχθεί πρόοδος μετά την απόφαση της Αθήνας να απορρίψει την κοινή πρόταση των πιστωτών. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, στο περιθώριο της συνάντησης της Ε.Ε. με χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Στο επίκεντρο των επίσημων επαφών στο G7 αναμένεται να βρεθεί η κρίση στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία αλλά και η κλιματική αλλαγή, με την κ. Μέρκελ να επιδιώκει δεσμεύσεις από τους συνομιλητές της για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενόψει και της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα τον Δεκέμβριο στο Παρίσι.

Θα συζητηθούν επίσης και άλλα μείζονα ζητήματα, όπως η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. και η αντιμετώπιση του ιού Έμπολα.

ViaDiplomacy Newsroom