Υπογράφηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία και την TOTAL το νέο συμβόλαιο για το “Τεμάχιο 11”

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η Κύπρος από την γαλλική ενεργειακή εταιρεία TOTAL με την υπογραφή σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Εμπορίου, του νέου τροποποιημένου συμβολαίου συνεργασίας για το «Tεμάχιο 11» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η αναθεωρημένη συμφωνία προβλέπει την πραγματοποίηση νέων ερευνητικών εργασιών στο θαλάσσιο “Tεμάχιο 11” ώστε μετά την ολοκλήρωση τους να μπορέσει η γαλλική εταιρεία να αξιολόγηση περαιτέρω το ενεργειακό δυναμικό του τεμαχίου.

Το νέο συμβόλαιο υπέγραψαν από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης και από τη γαλλική εταιρεία ο Γενικός Διευθυντής της Total E&P Cyprus B.V., Ζαν-Λικ Πορσερόν.

Εκτός όμως από την υπογραφή της νέας συμφωνίας ο Κύπριος υπουργός αποκάλυψε ότι η Ισραηλινή εταιρεία Delek που δραστηριοποιείται στο κοίτασμα “Αφροδίτη” του “Tεμαχίου 12”, θα καταθέσει σύντομα την ετήσια έκθεσή της για τα πεπραγμένα του 2014.

Στην έκθεση αναμένεται ότι θα περιλαμβάνονται και δεδομένα για την ανάπτυξη του τεμαχίου “Αφροδίτη”.

Όπως σημείωσε ο Γιώργος Λακκοτρύπης, «Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, αφού μετά τις ανακοινώσεις της Noble, συγκεκριμένα στοιχεία για τους σχεδιασμούς θα περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του δεύτερου εταίρου».

Παράλληλα, ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι αναμένει το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ μετά τις χθεσινές Εθνικές εκλογές, στις οποίες νικητής αναδείχτηκε ο Βενιαμίν Νετανιάχου , ώστε να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον των κοιτασμάτων “Λεβιάθαν” και “Ταμάρ”.

Σύμφωνα με τον κύριο Λακκοτρύπη το Ισραήλ και η Κύπρος δεν είναι ανταγωνιστές στο τομέα της ενέργειας, όπως δήλωσε, “σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς υπάρχει αρκετή ζήτηση για όλους”.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.