Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας: “Ο Turkish Stream δεν είναι ακόμη ένα ώριμο πρόγραμμα”

Την άποψη ότι ο σχεδιαζόμενος αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέσει την Ρωσία με την Ευρώπη μέσω Τουρκίας δεν είναι ακόμη ένα ώριμο πρόγραμμα εξέφρασε ο Υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας Taner Yıldız.

Σύμφωνα με τον υπουργό ένα από τα ζητήματα που αφορούν τον νέο αγωγό είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη Μαύρη θάλασσα μέσα από την οποία ο υποβρύχιος αγωγός θα περάσει.

Όπως δήλωσε ο Taner Yıldız το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει λάβει από τη Μόσχα τα αναγκαία έγγραφα για το ζήτημα αυτό, οπότε οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή.

Σύμφωνα με τον υπουργό τα έγγραφα από την Ρωσία αναμένονται να σταλούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου οπότε και θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τις τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων με την προϋπόθεση φυσικά να προκύψει κυβέρνηση στην Άγκυρα μετά τις πρόσφατες εκλογές που αν και ανέδειξαν το κυβερνών κόμμα AKP πρώτο εν τούτοις ο Αχμέτ Νταβούτογλου δεν κατάφερε να πάρει την αυτοδυναμία.

Όπως σημείωσε ο Taner Yıldız το πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού Turkish Stream δεν είναι ώριμο ακόμα αλλά η κυβέρνηση της Τουρκίας επιθυμεί την υλοποίηση του και μόλις ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα υπάρξει επιτάχυνση του.

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι επιθυμούν να υπογράψουν τη συμφωνία με τους Τούρκους στο τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Gazprom Alexander Medvedev το κόστος κατασκευής της πρώτης φάσης του έργου θα φτάσει τα 3,3 δις ευρώ.

Επιπρόσθετα οι διευθυντές των εταιρειών Gazprom και ENI συναντήθηκαν στις 9 Ιουνίου στο Μιλάνο για να συζητήσουν το μέλλον του αγωγού Turkish Stream, ο οποίος αποτελεί την διάδοχη πρόταση του South Stream στον οποίο οι δύο εταιρείες ήταν συνέταιροι.

Ο εν λόγω αγωγός ακυρώθηκε από την Ρωσία τον περασμένο Δεκέμβριο και στην θέση του προτάθηκε η κατασκευή του Turkish Stream. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο εταιρείες Gazprom και ENI συνεργάζονται στην διαχείριση του αγωγού Blue Stream ο οποίος ανεφοδιάζει την τουρκική αγορά με ρωσικό φυσικό αέριο.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.