Υποβρύχια κλάσης Lada : Τα νέα υποβρύχια συμβατικής πρόωσης του Ρωσικού Ναυτικού

Αποφασισμένο να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του υποβρύχιου στόλου συμβατικής πρόωσης είναι το Ρωσικό Ναυτικό σύμφωνα με τις νεώτερες εξελίξεις στο ζήτημα αυτό.

Πιο αναλυτικά μετά από χρόνια αναμονής και αβεβαιότητας το Ρωσικό Ναυτικό αποφάσισε να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του υποβρυχίου B-585 Sankt Peterburg κλάσης Lada (Project 677) το οποίο αν και παραδόθηκε τον Απρίλιο του 2010 για επτά χρόνια είχε μείνει σε αχρηστία λόγω προβλημάτων που είχαν εντοπιστεί κατά την διάρκεια των δοκιμών από το Ρωσικό Ναυτικό.

Όλα αυτά τα χρόνια το B-585 Sankt Peterburg χρησιμοποιήθηκε ως σκάφος δοκιμών για διάφορα υποσυστήματα που η αμυντική βιομηχανίας της Ρωσίας αναπτύσσει για τα μελλοντικά υποβρύχια.

Εκτός από το B-585 Sankt Peterburg το Ρωσικό Ναυτικό είχε ξεκινήσει το 2005 και το 2006 η ναυπήγηση των υποβρυχίων B-586 Kronshtadt και B-587 Velikiye Luki αντίστοιχα.

Όμως τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο πρώτο υποβρύχιο της κλάσης το B-585 Sankt Peterburg προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στο Ρωσικό Ναυτικό για την συγκεκριμένη κλάση υποβρυχίων την οποία προόριζε για να αντικαταστήσει μελλοντικά τις 22 παλαιότερες ναυπηγήσεις της κλάσης  Kilo  (Project 877 Paltus) και να συμπληρώσει τα 6+6 νέα υποβρύχια κλάσης Improved Kilo (Project 636.3).

Έτσι η ναυπήγηση των δύο υποβρυχίων σταμάτησε και ξεκίνησε ξανά αρκετά χρόνια αργότερα το 2013 με την εφαρμογή διορθωτικών παρεμβάσεων στα σκάφη και στόχο την ένταξη τους στην δύναμη του Ρωσικού Ναυτικού το 2019.

Όπως φαίνεται η πορεία του προγράμματος βαίνει ομαλά και για το λόγο αυτό το Ρωσικό Ναυτικό πρόκειται σύντομα να υπογράψει συμβάσεις για την ναυπήγηση δύο ακόμη υποβρυχίων.

Απώτερος στόχος για το Ρωσικό Ναυτικό είναι η απόκτηση 8 υποβρυχίων κλάσης Lada.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.