Το υψηλό χρέος απειλεί την Ιαπωνία

Να επικεντρωθεί στο πολύ υψηλό δημόσιο της χρέος κάλεσε την Ιαπωνία ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, εάν η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θέλει να διασφαλίσει τη μελλοντική της ευημερία.

Στην τελευταία Οικονομική Έρευνα του ΟΟΣΑ για τη χώρα, αναφέρεται ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού και να δημιουργηθούν περισσότερες «κανονικές» θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και να τεθούν τα δημόσια οικονομικά σε μια βιώσιμη πορεία.

Ο γενικός γραμματέας Ανχελ Γκουρία δήλωσε στο Τόκιο αναφορικά με την τελευταία μελέτη ότι η δημογραφία και οι δημοσιονομικές προκλήσεις της Ιαπωνίας απαιτούν μεγαλύτερες προσπάθειες και περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες «για να ενισχυθεί σημαντικά η παραγωγικότητα, η οποία τώρα υπολείπεται έναντι των βασικών οικονομικών του ΟΟΣΑ», είπε ο γ.γ. του Οργανινσμού.

«Στην αγορά εργασίας, πρέπει να επεκταθούν οι ευκαιρίες απασχόλησης για τις γυναίκες. Η επίτευξη ισχυρότερης και βιώσιμης αύξησης της παραγωγικότητας αναμένεται να οδηγήσει σε ανάπτυξη που είναι ανοικτή σε όλους και που διανέμει τα μερίσματα της αυξημένης ευημερίας με δίκαιο τρόπο σε όλη την κοινωνία», ανέφερε ο ίδιος.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Οργανισμός προέτρεψε την Ιαπωνία να εφαρμόσει «ένα λεπτομερές και αξιόπιστο δημοσιονομικό σχέδιο για να τεθεί σε καθοδική τροχιά το ποσοστό του χρέους».

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι δημόσιες δαπάνες μπορούν να αντισταθμιστούν από την άντληση πρόσθετων εσόδων, ειδικότερα μέσω της σταδιακής αύξησης του φόρου κατανάλωσης και των περιβαλλοντικών φόρων.

real.gr

ViaDiplomacy Newsroom