Υψώθηκε η Ελληνική σημαία στην πυραυλάκατο ΡΙΤΣΟΣ (Ρ71) (Vid.)

Ακόμη μία πολύτιμη μονάδα επιφανείας παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό στα μέσα Φεβρουαρίου, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας σύμφωνα με το περιοδικό Ελληνική Άμυνα και Τεχνολογία.

Πρόκειται για την ΡΙΤΣΟΣ (Ρ71) πέμπτη κατα σειρά πυραυλάκατο κλάσης Ρουσσέν, η οποία αν και είχε καθελκυστεί στις 9 Οκτωβρίου του 2006 και η συμβατική ημερομηνία παραδόσεως οριζόταν η 30η Ιανουαρίου 2010, τελικά λόγω οικονομικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων, παρέμενε στα ναυπηγεία Ελευσίνας εως ότου το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επέλυσε το ζήτημα, με τροπολογία που ψηφίστηκε στην Βουλή στις 11 Δεκεμβρίου του 2014.

Η τροπολογία που ψηφίστηκε περιελάμβανε λύσεις για την ολοκλήρωση της ναυπήγησης του συγκεκριμένου πλοίου, καθώς και των υπολοίπων δύο του ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ (Ρ72) και του ΒΛΑΧΑΚΟΣ (Ρ73) της ιδίας κλάσης, η ναυπήγηση των οποίων μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο είχε ολοκληρωθεί κατα 50%.

Π71

Η ναυπήγηση των δύο σκαφών θα πραγματοποιηθεί μέσω του προγράμματος αντισταθμιστικών ωφελημάτων (ΑΩ), συνολικής αξίας 9,1 εκατ. ευρώ, που απορρέει από υποχρέωση του κυρίου αναδόχου του ναυπηγικού προγράμματος ΒAE Systems, την οποία υποκαθιστούν τα ναυπηγεία Ελευσίνας στη σχετική σύμβαση ΑΩ.

Επιπλέον στην τροπολογία συμπεριλήφθηκε και η πρόβλεψη για την πραγματοποίηση των εργασιών επισκευής στην πυραυλάκατο ΜΥΚΟΝΙΟΣ (P22) ένα από τα τέσσερα συνολικά ΤΠΚ κλάσης ΛΑΣΚΟΣ που υποβλήθηκαν προ ετών σε εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και υπέστη ζημιές τον Ιανουάριο του 2010 μόλις δύο μήνες αφότου είχε παραδοθεί από πυρκαγιά που ξέσπασε στο πλοίο και κατέστρεψε μέρος του εξοπλισμού του.

Με την τροπολογία που ψηφίστηκε το ελληνικό δημόσιο παρέλαβε από το ναυπηγείο την πυραυλάκατο Ρίτσος (P-71), προκειμένου να ολοκληρώσει τις προμήθειες υλικών, τις εργασίες και τις δοκιμές για την ενεργοποίηση του πλοίου, με χρήση του υπολειπόμενου συμβατικού τιμήματος.

Η ρύθμιση περιλαμβάνει την μεταβίβαση από την εταιρεία BAE Systems που ήταν και ο κύριος ανάδοχος του προγράμματος στο Πολεμικό Ναυτικό τον εξοπλισμό των πυραυλακάτων, συνολικής αξίας 85 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την απρόσκοπτη συνέχιση της ναυπήγησης των εν λόγω πυραυλακάτων.

Μετά από την ύψωση της Ελληνικής σημαίας στην πυραυλάκατο ΡΙΤΣΟΣ (Ρ71) θα ακολουθήσουν οι δοκιμές εν πλω μετά από την επίλυση ορισμένων τυπικών θεμάτων.

Η πυραυλάκατος ΡΙΤΣΟΣ (Ρ71) έχει μήκος 61,9 μέτρα πλάτος 9,5 μέτρα και βύθισμα 2,5 μέτρα. Το εκτόπισμα της φτάνει τους 580 τόνους και χάρις στο προωστικό σκεύος της το οποίο αποτελείται από 4 κινητήρες ντίζελ MTU 16V 595 TE 90 μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 34,25 κόμβων.

Ο οπλισμός της χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα βαρύς για ένα σκάφος αυτού του εκτοπίσματος και κατηγορίας και περιλαμβάνει ένα κύριο πυροβόλο 76/62 χλστ Super Rapido της ιταλικής εταιρεία OTOBREDA, 8 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας Exocet MM-40 Block3, 2 πυροβόλα των 30 χλστ της OTOBREDA τοποθετημένους σε επανδρωμένους πυργίσκους Single30/SAFS της ιταλικής εταιρείας κατασκευασμένους από τα ΕΑΣ, ένα αντιβληματικό σύστημα (CIWS) Mk 31 GMWS RAM το οποίο φέρει 21 βλήματα RIM-116 RAM σύστημα αντιμέτρων ALEX με δύο μονάδες Mk137 των 6 φυσιγγίων 130 χλστ.

O ηλεκτρονικός εξοπλισμός της πυραυλακάτου ΡΙΤΣΟΣ (Ρ71) περιλαμβάνει 3D ραντάρ ΜW08, ραντάρ επιτήρησης Variant και ναυτιλίας BridgeMaster E, ραντάρ ελέγχου βολής LIROD Mk2, ηλεκτροπτικό σύστημα ελέγχου βολής MIRADOR, ραντάρ έρευνας επιφανείας (LPI) SCOUT Mk2, σύστημα Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ESM) τύπου DR-300SLW, ζεύξη δεδομένων Link-11 και τέλος Σύστημα Διαχείρισης Μάχης τύπου TACTICOS.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.