Ιράν: Το εμπάργκο δεν αφήνει να σας καλύψουμε με αέριο!

Το Ιράν δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει τη Ρωσία ως βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου, παγκοσμίως, ακόμα και αν αρθούν άμεσα οι εναντίον του δυτικές κυρώσεις. Αυτό δήλωσε, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ο Ιρανός πρόεδρος Ρουχανί, κατά τη διάρκεια της συνόδου των πέντε κρατών που βρέχονται από την Κασπία.

Η ΕΕ προωθεί μυστικά ένα σχέδιο προμήθειας φυσικού αερίου από το Ιράν, ώστε να πάψει να εξαρτάται ενεργειακά από τη Ρωσία, ειδικά μετά την ουκρανική κρίση. «Πρώτο μας μέλημα είναι η εξυπηρέτηση της εγχώριας κατανάλωσης. Κατά καιρούς έχουμε προβλήματα, τον χειμώνα. Οι συνθήκες σήμερα δεν είναι τέτοιες που αν η Ρωσία σταματήσει να προμηθεύει φυσικό αέριο, το Ιράν θα μπορέσει να την υποκαταστήσει», είπε ο Ρουχανί.

Η Ρωσία, αυτή την στιγμή, είναι ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, καλύπτοντας το 1/3 των ευρωπαϊκών ενεργειακών αναγκών και εισπράττοντας περί τα 80 δισ. δολάρια ετησίως.

Το Ιράν είναι η δεύτερη, μετά τη Ρωσία, σε παραγωγή φυσικού αερίου χώρα στον κόσμο. Αυτή την στιγμή στερείται όμως βασικών υποδομών. Το πρόβλημα της διάθεσης του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα επιλυθεί, σε μεγάλο βαθμό, πάντως, μετά την κατασκευή του λεγόμενου «περσικού αγωγού».

ViaDiplomacy Newsroom