Ιράν: Ο λαός απέτρεψε μια επικίνδυνη συνωμοσία

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε σήμερα ότι ο ιρανικός λαός απέτρεψε μια συνωμοσία, αναφερόμενος στις ταραχές που ξέσπασαν στις 15 Νοεμβρίου μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής των καυσίμων.

«Απετράπη από τον λαό μια βαθιά, μεγάλη και πολύ επικίνδυνη συνωμοσία. Πολλά χρήματα δαπανήθηκαν για να γίνουν καταστροφές, βίαια επεισόδια και να σκοτωθούν άνθρωποι», δήλωσε ο Χαμενεΐ.

Οι αρχές του Ιράν έχουν κατηγορήσει τους «εχθρούς» της χώρας, κυρίως τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ότι ευθύνονται για τα επεισόδια αυτά που διήρκησαν μερικές ημέρες.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζλί επεσήμανε σήμερα ότι περίπου 731 καταστήματα τραπεζών και 140 κυβερνητικά κτίρια πυρπολήθηκαν στη διάρκεια των ταραχών.

Περισσότερες από 50 βάσεις των δυνάμεων ασφαλείας δέχθηκαν επίθεση και περίπου 70 βενζινάδικα πυρπολήθηκαν, πρόσθεσε ο ίδιος χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες περιοχές σημειώθηκαν οι επιθέσεις αυτές.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο IRNA, ο Ραχμανί Φαζλί δήλωσε ότι έως και 200.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλο το Ιράν μετά τη 15η Νοεμβρίου.

Η Διεθνής Αμνηστία είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι κατέγραψε τον θάνατο τουλάχιστον 143 διαδηλωτών, αν και η Τεχεράνη απορρίπτει τον αριθμό αυτό.

Οι ιρανικές αρχές αναφέρουν ότι αρκετοί άνθρωποι, ανάμεσά τους και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.000 συνελήφθησαν.

Το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν, μια οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι συνολικά οι συλλήψεις πλησιάζουν τις 4.000.

ViaDiplomacy Newsroom

ΚΛΕΙΣΙΜΟ