«Μπούμερανκ» για ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση του για κούρεμα χρέους – Τι ζητάει η Ιρλανδία

Αρνητικά για την Ελλάδα φαίνεται να εξελίσσεται η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για την διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης με αντικείμενο το κούρεμα του ελληνικού χρέους, αφού η παραπάνω ιδέα ενδέχεται να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με την Ελλάδα.

Διότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να θεωρεί ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική και θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως έτσι, όμως ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν φέρεται σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Irish Times» να δήλωσε σε συνάντηση Ιρλανδών πρέσβεων στο Δουβλίνο, ότι δεν απορρίπτει την ιδέα μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, στην οποία όμως θα συζητηθεί όχι μόνο το ελληνικό χρέος αλλά και το ιρλανδικό, το ισπανικό και το πορτογαλικό χρέος.

Εάν η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας αποτελεί την επίσημη θέση της κυβέρνησης στην οποία είναι μέλος, τότε οδηγούμαστε σε μία ριζοσπαστική προσέγγιση του ζητήματος του χρέους που δοκιμάζει τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες.

Ουσιαστικά με την δήλωση του αυτή, ο Μάικλ Νούναν ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για την ευρωπαϊκή οικονομία, αφού εκμεταλλευόμενος την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, διευρύνει το ζήτημα του ελληνικού χρέους σε ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα, στο οποίο περιλαμβάνει πλέον την διευθέτηση του χρέους τριών ακόμη χωρών.

Κατά αυτό τον τρόπο, ο Ιρλανδός υπουργός θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο αναμφίβολα θα προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις εντος της Ε.Ε και πιο συγκεκριμένα μεταξύ των κρατών δανειστών και των τεσσάρων χωρών που έχουν λάβει τα δάνεια δηλ. της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Έτσι, ενώ αρχικά η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε το ύψους 210 δισ ευρώ ελληνικό χρέος, η νέα διάσταση που δίνει σε αυτή την ιδέα ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν, περιλαμβάνει την διαπραγμάτευση του κουρέματος όχι μόνο των 210 δισ ευρώ που οφείλει στην Ε.Ε η Ελλάδα, αλλά και των 100 δισ ευρώ που έλαβε από την Ε.Ε η Ισπανία, των 45 δισ ευρώ της Ιρλανδίας και των 51 δισ ευρώ της Πορτογαλίας, δηλ. την διαπραγμάτευση του κουρέματος δανείων συνολικού ύψους 406 δισ ευρώ !

Αναμφίβολα η νέα αυτή προσέγγιση επίλυσης του ευρωπαϊκού χρέους δεν θα χαροποιήσει τις χώρες δανειστές, οι οποίες ως επί το πλείστον προέρχονται από την βόρεια Ευρώπη, διευρύνοντας έτσι το χάσμα βορρά-νότου, το οποίο θα μπορούσε να εξελιχτεί ακόμη και σε σχίσμα με την δημιουργία της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων, όπως αρκετοί αναλυτές και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν προτείνει στο πρόσφατο παρελθόν.

Στην πραγματικότητα το ζήτημα του χρέους των τεσσάρων κρατών τείνει να μετατραπεί σε ένα ντόμινο πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, στη βόμβα που θα ανατινάξει τα θεμέλια της ευρωζώνης προς όφελος των οικονομικών ανταγωνιστών της που βρίσκονται τόσο εντός της Ε.Ε, όσο και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Με την πρόταση του ο ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξε το δρόμο και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν μεγάλο χρέος να διεκδικήσουν την περικοπή των δικών τους χρεών, στερώντας όμως από την Ελλάδα το επιχείρημα της ειδικής και μοναδικής περίπτωσης που συνιστά σύμφωνα με την Αξιωματική Αντιπολίτευση το ελληνικό χρέος.

Με την πρωτοβουλία του αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσει τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους σε ένα συνολικό ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους, συνολικού ύψους 406 δισ ευρώ, που πολύ δύσκολα θα μπορούσε να κουρευτεί, λόγω του μεγάλου μεγέθους του, αλλά και εξαιτίας του προηγούμενου που δημιουργεί για μελλοντικές αντίστοιχες καταστάσεις

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.