Ισχυρό πλήγμα των Houthi στην σουνιτική Αραβική Συμμαχία με 60 νεκρούς

Σημαντικό πλήγμα υπέστη η σουνιτική συμμαχία των Αραβικών χωρών του κόλπου που έχει στείλει στην Υεμένη εκστρατευτική δύναμη για την αντιμετώπιση της εξέγερσης των Σιιτών Houthi και να επαναφέρουν στην εξουσία τον εκδιωχθέντα πρόεδρο Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Μετά την αποβίβαση των στρατευμάτων της Συμμαχίας στο λιμάνι του Άντεν πριν από ένα μήνα, οι σουνιτικές αραβικές δυνάμεις κατάφεραν να προχωρήσουν προς τα βόρεια και να φτάσουν στην πόλη Ma’rib όπου υπάρχει αεροπορική βάση.

Την περασμένη Παρασκευή οι δυνάμεις των Houthi εκτόξευσαν αριθμό πυραύλων εδάφους-εδάφους OTR-21 Tochka και έπληξαν την αεροπορική βάση Ma’rib η οποία βρίσκεται 120 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας Σαναά η οποία ελέγχεται από τους Houthi.

Τα αποτελέσματα της πυραυλικής επίθεσης ήταν καταστροφικά, αφού σύμφωνα με πληροφορίες σκοτώθηκαν 45 στρατιώτες από τα ΗΑΕ, 10 Σαουδάραβες και 5 στρατιώτες από το Μπαχρέιν.

Από την επίθεση προκλήθηκε τεράστια έκρηξη σε χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών και καταστράφηκαν δύο σαουδαραβικά επιθετικά ελικόπτερα AH-64D Apache, τεθωρακισμένα οχήματα, φορτηγά και άλλος εξοπλισμός.

Μέσα σε ένα μήνα οι μηχανοκίνητες δυνάμεις της σουνιτικής αραβικής συμμαχίας των χωρών του Περσικού Κόλπου κατάφεραν να διευρύνουν τον θύλακα του Άντεν καταλαμβάνοντας εδάφη στα δυτικά φτάνοντας μέχρι την πόλη Ta’izz, τις πόλεις Ibb και Dhamar στα βόρεια, ενώ κατάφεραν να συνενώσουν τον θύλακα του Άντεν με τις ανατολικές περιοχές και πιο ειδικά τις πόλεις Al Bayada και την βόρεια πόλη Ma’rib.

Όμως η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων των Houthi στην πόλη Sirwah δυτικά της Ma’rib, στην πόλη Beihan νότια της Ma’rib και στην πόλη Al Hazim βορειοδυτικά της Ma’rib δεν αφήνει πολλά περιθώρια κινήσεων για τις αραβικές συμμαχικές δυνάμεις.

Μετά από το χτύπημα της Παρασκευής τα ΗΑΕ έχουν χάσει 27 στρατιώτες από την αρχή της αποβίβασης στο Άντεν, οι Σαουδάραβες τουλάχιστον 12 στρατιώτες και αξιωματικούς καθώς και τρία ελικόπτερα AH-64D Apache και τέσσερα άρματα μάχης M1A1 Abrams και το Μπαχρέιν 5 στρατιώτες.
Εκτός από την Σ. Αραβία τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν, το Κατάρ είναι η τελευταία αραβική χώρα του Περσικού Κόλπου που έστειλε δυνάμεις του στην Υεμένη.

Σύμφωνα με το Al Arabiya τα ΗΑΕ και οι αραβικές συμμαχικές δυνάμεις πρόκειται να δημιουργήσουν μια ζώνη προστασίας του Άντεν με 8.000 άνδρες.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.