Ισπανία: Η επίθεση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ είναι επίθεση εναντίον της χώρας

Η επίθεση που πραγματοποίησαν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν εναντίον της διπλωματικής συνοικίας της Καμπούλ είναι «μια επίθεση εναντίον της Ισπανίας», ανακοίνωσε το Σάββατο η ισπανική κυβέρνηση, διευκρινίζοντας πως, εκτός από δύο ισπανούς αστυνομικούς, σκοτώθηκαν και δύο αφγανοί μέλη του προσωπικού.

«Αντιμετωπίζουμε μια τρομοκρατική επίθεση στη διάρκεια της οποίας απεβίωσαν δύο ισπανοί πολίτες και η οποία επέφερε ισχυρό πλήγμα στα συμφέροντά μας. Είναι κατά συνέπεια μια επίθεση εναντίον της Ισπανίας και εναντίον της συνεργασίας της στην ενίσχυση της δημοκρατίας στο Αφγανιστάν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.

«Στην επίθεση σκοτώθηκαν επίσης δύο αφγανοί υπάλληλοι της πρεσβείας», διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, λέγοντας πως είχε στόχο έναν ξενώνα στον οποίο συχνάζουν ξένοι. Δεν ανέφεραν την πρεσβεία της Ισπανίας. «Η έρευνα παραμένει ανοικτή και καμία υπόθεση δεν μπορεί να αποκλειστεί», αναφέρει ωστόσο στην ανακοίνωσή της η Μαδρίτη.

Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι μια ανταλλαγή πυρών που κράτησε περισσότερο από μία ώρα σημειώθηκε στο εσωτερικό του συγκροτήματος της πρεσβείας, όπου κατάφεραν να εισέλθουν τρεις Ταλιμπάν, καθώς η πύλη στον περίβολο του κτιρίου καταστράφηκε από την έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου μπροστά στην είσοδο.

Ο πρώτος ισπανός αστυνομικός σκοτώθηκε κατά την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου γύρω στις 18:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Γκρίνουιτς). Ο δεύτερος αστυνομικός τραυματίστηκε και υπέκυψε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Η ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης περιγράφει μια πολύ περίπλοκη κατάσταση στη διάρκεια «πολλών ωρών» για τα πρόσωπα που βρίσκονταν μέσα στη διπλωματική αντιπροσωπεία, που χρειάστηκε να καταφύγουν σε δύο μπούνκερ, περιμένοντας την απομάκρυνσή τους από αφγανικές ειδικές δυνάμεις και αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες.

Τελικά οι δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Την Παρασκευή ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, διέψευσε πως η επίθεση είχε στόχο την πρεσβεία, διαβεβαιώνοντας ότι όλα πήγαιναν καλά.

Στη συνέχεια, το βράδυ, χρειάστηκε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του για να ανακοινώσει τον θάνατο ενός πρώτου αστυνομικού και την αναβολή μιας εκλογικής συγκέντρωσης στη νότια Ισπανία, λιγότερο από δέκα ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου.

ViaDiplomacy Newsroom