Το Ισραήλ υπέρ της ίδρυσης Κουρδικού κράτους και της αλλαγής των συνόρων στην Μέση Ανατολή

Με τον πλέον επίσημο τρόπο το κράτος του Ισραήλ εξέφρασε την θέση του υπέρ της ίδρυσης Κουρδικού κράτος αφού ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση του υποστηρίζει  τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους.

Η θέση αυτή έρχεται μερικές μέρες μετά την τοποθέτηση του Στρατηγού και πρώην Υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας του Ισραήλ Yair Golan κατά την διάρκεια της διάλεξης του Zeev Schiff Memorial του 2017 στις 7 Σεπτεμβρίου στο “The Washington Institute for Near East Policy”  υπέρ της ίδρυσης ενός Κουρδικού κράτους στην ευρύτερη περιοχή, ενώ όπως ανέφερε κατά την προσωπική του γνώμη το PKK δεν θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

Η δήλωση αυτή σόκαρε τους Τούρκους αξιωματούχους όμως  όπως είχε δηλώσει ο Στρατηγός αυτή ήταν η προσωπική του άποψη επισημαίνοντας ότι το νέο κουρδικό κράτος θα μπορούσε να έχει ευρύτερα σύνορα συμπεριλαμβάνοντας τα εδάφη του Ιράκ, του Ιράν, της Συρίας και της Τουρκίας.

Όμως η επίσημη τοποθέτηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή αφού πλέον το Εβραϊκό κράτος εκφράζεται επίσημα υπέρ της αλλαγής των συνόρων στην περιοχή και στην ίδρυση ενός νέου κράτους το οποίο θα ακρωτηριάσει εδαφικά εφόσον ιδρυθεί τέσσερα κράτη.

Σύμφωνα με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού «Το Ισραήλ υποστηρίζει τις θεμιτές προσπάθειες του κουρδικού λαού να αποκτήσει το δικό του κράτος» και ουσιαστικά στηρίζει την πρόθεση των Κούρδων του Ιράκ να διοργανώσουν στις 25 Σεπτεμβρίου 2017 δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιοχής που ελέγχουν στο Ιράκ παρα το γεγονός ότι το ιρακινό κοινοβούλιο απέρριψε την πρωτοβουλία αυτή.

Πάντως ο Ισραηλινός πρωθυπουργού χαρακτήρισε την κουρδική οργάνωση PKK ως τρομοκρατική  υιοθετώντας την ίδια θέση που έχουν για την οργάνωση αυτή η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.