Ισραήλ-Μπαχρέιν συμφώνησαν στο αμοιβαίο άνοιγμα πρεσβειών

Το Ισραήλ και το Μπαχρέιν θα ανοίξουν σύντομα πρεσβείες, δήλωσαν την Τετάρτη οι υπουργοί Εξωτερικών τους, καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να διευρύνουν τη συνεργασία που έχει προωθήσει η Ουάσιγκτον ως αντί-ιρανική συμμαχία και πιθανή οικονομικό μάννα εξ ουρανού.

Σε μια πρώτη επίσημη επίσκεψη αξιωματούχων του Μπαχρέιν στο Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών του βασιλείου του Κόλπου, Αμπντουλατίφ Αλ-Ζαγιάνι, δήλωσε ότι ο Ισραηλινός ομόλογός του, Γκάμπι Ασκενάζι, θα επισκεφθεί τη Μανάμα τον Δεκέμβριο.

“Είμαι στην ευχάριστη θέση να μεταφέρω στον υπουργό Ασκενάζι το επίσημο αίτημα του Βασιλείου του Μπαχρέιν να ανοίξει πρεσβεία στο Ισραήλ και να τον ενημερώσω ότι το αμοιβαίο αίτημα του Ισραήλ για πρεσβεία στη Μανάμα έχει εγκριθεί. Αυτή είναι μια διαδικασία η οποία ελπίζω να μπορέσει τώρα να προχωρήσει σχετικά γρήγορα”, είπε ο Αλ-Ζαγιάνι.

Ο Ασκενάζι, μιλώντας στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών με τον Αλ-Ζαγιάνι, δήλωσε ότι ελπίζει τα εγκαίνια των πρεσβειών να γίνουν μέχρι το τέλος του 2020.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν κάλεσε στην επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών στη βάση της λύσης των “δύο κρατών” κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη υπουργού της μοναρχίας αυτού του Κόλπου στο Ισραήλ και την Ιερουσαλήμ.

“Καλώ τις δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επιτύχουν μια βιώσιμη λύση δύο κρατών”, μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη δίπλα στο Ισραήλ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η αντιπροσωπεία του Μπαχρέιν ταξίδεψε με την πτήση GF972 – μια αναφορά στον κωδικό τηλεφώνου του Ισραήλ – στην πρώτη εμπορική πτήση της αεροπορικής εταιρίας Gulf Air προς το Τελ Αβίβ.

Αξιωματούχοι του Ισραήλ και του Μπαχρέιν υπέγραψαν αρκετά μνημόνια συμφωνίας τον Οκτώβριο στη Μανάμα που καλύπτουν το εμπόριο, τις αεροπορικές υπηρεσίες, τις τηλεπικοινωνίες, τα χρηματοοικονομικά, τον τραπεζικό τομέα και τη γεωργία. Είχε προηγηθεί η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών τον Σεπτέμβριο για σύναψη επίσημων σχέσεων με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ.

Μέχρι το τέλος του 2020, οι πολίτες του Μπαχρέιν θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για βίζα για να επισκεφθούν το Ισραήλ, δήλωσε ο Ασκενάζι και οι απευθείας πτήσεις θα ξεκινήσουν σύντομα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν δήλωσε ότι το Ισραήλ και το Μπαχρέιν θα θεσπίσουν ένα σύστημα ηλεκτρονικής βίζας την 1η Δεκεμβρίου για να διευκολύνουν τα ταξίδια των πολιτών τους μεταξύ των δύο χωρών, καθώς προβλέπονται 14 πτήσεις την εβδομάδα μεταξύ του βασιλείου του Κόλπου και του Τελ Αβίβ.

Το σύστημα που ανακοινώθηκε από τον Αμπντουλατίφ Αλ-Ζαγιλανι συνεπάγεται την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης για θεωρήσεις εισόδου.

ViaDiplomacy Newsroom