Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Σουδάν

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις την Τρίτη 5 Μαΐου στο Σουδάν σύμφωνα με τους Times of Israel. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε στόχο πλησίον την πόλης Omdurman η οποία βρίσκεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας Χαρτούμ δυτικά της πόλης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής από την επίθεση προκλήθηκε μια τεράστια έκρηξη ενώ χρησιμοποιήθηκαν και αντιαεροπορικά πυρά. Όπως εκτιμούν αναλυτές η νέα επίθεση των Ισραηλινών στο Σουδάν αφορούσε την καταστροφή αποθηκευτικού χώρου στον οποίο είχαν μεταφερθεί πύραυλοι και λοιπός εξοπλισμός για την Χαμάς.

Η οργάνωση προετοιμάζεται από την προηγούμενη σύγκρουση με το Ισραήλ για τον νέο γύρο ένοπλης αντιπαράθεσης αναπληρώνοντας το υλικό που χρησιμοποιήθηκε ή καταστράφηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Πάντως από την πλευρά της η κυβέρνηση του Σουδάν ενώ αρχικά παραδέχτηκε ότι υπήρξε αεροπορική επιδρομή αργότερα ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας Συνταγματάρχης Alsawarmi Khaled Sa’ad δήλωσε ότι δεν πραγματοποιήθηκε τελικά αεροπορική επίθεση και ότι τα αντιαεροπορικά πυροβόλα άνοιξαν πυρ κατά στόχων στον ουρανό που έμοιαζαν με μαχητικά αεροσκάφη ή πυραύλους cruise.

Παρά την διάψευση του Χαρτούμ εκτιμάται ότι για μια ακόμη φορά οι Ισραηλινοί πραγματοποίησαν μια προληπτικού χαρακτήρα επίθεση κατά χώρου όπου είχαν αποθηκευτεί ρουκέτες πύραυλοι και λοιπός στρατιωτικός εξοπλισμός ο οποίος προοριζόταν για την λωρίδα της Γάζας για να εξοπλίσει την Χαμάς.

Σημειώνεται ότι από το 2009 το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει συνολικά πέντε επιχειρήσεις καταστροφής οπλικών συστημάτων που προορίζονταν για την Χαμάς και πιο συγκεκριμένα τρείς το 2009, μια το 2012 στην περιοχή Yarmouk και μία ακόμη στην ίδια περιοχή το 2014.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.