Ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Συρία με στόχο πυραύλους S-300

Αεροπορική επιδρομή σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες στην Συρία πραγματοποίησαν ισραηλινά αεροσκάφη σήμερα Κυριακή 7 Δεκεμβρίου. Τα ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους στην περιοχή Al-Dimas κοντά στα σύνορα με το Λίβανο στα δυτικά της Δαμασκού, καθώς και στόχους κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού. Συνολικά ακούστηκαν 10 εκρήξεις και σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν χώρους όπου είχαν αποθηκευτεί πύραυλοι S-300 οι οποίοι επρόκειτο να μεταφερθούν στο Λίβανο και να παραδοθούν στην οργάνωση Hezbollah.

Το συγκεκριμένο πυραυλικό σύστημα αποτέλεσε μέρος μίας παλαιότερης ευρύτατης παραγγελίας της Συρίας στη ρωσική αμυντική βιομηχανία. Αν και μέρος αυτής της παραγγελίας έχει ήδη υλοποιηθεί δεν έχει επιβεβαιωθεί η παράδοση του συστήματος S-300 στις συριακές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο οτι η συγκεκριμένη παραγγελία έχει ακυρωθεί παρα το γεγονός ότι το σύστημα S-300 είναι ένα καθαρά αμυντικό οπλικό σύστημα. Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές τα ισραηλινά βομβαρδιστικά F-15I Ra’am κατέστρεψαν αντιαεροπορικά συστήματα S-300 τα οποία είχαν μόλις παραδοθεί στην συριακή αεράμυνα. Πάντως μέχρι το βράδυ της Κυριακής η ισραηλινή Αεροπορία δεν επιβεβαίωσε ή διέψευσε την επίθεση.

F15 SYRIA

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.