Ισραηλινό υποβρύχιο προσεγγίζει την θαλάσσια περιοχή της Κύπρου

Προς Κύπρο θα κατευθυνθεί το επόμενο διάστημα ένα υποβρύχιο του ισραηλινού στρατού. Σκοπός της επίσκεψης δεν θα είναι η επίβλεψη των ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά οι υποθαλάσσιες έρευνες του βυθού για επιστημονικούς σκοπούς. Μιλώντας στην Haaretz o επικεφαλής μηχανικός υποβρυχίων του Πανεπιστημίου της Χάιφα στο Ισραήλ Ben Herzberg, εξήγησε τι μπορεί να βρεθεί σε βάθος 3000 μέτρων κάτω από τον βυθό.

«Κοντά στην Ελλάδα υπάρχουν τόποι που είναι 5.000 μέτρα βάθος και περισσότερο, αλλά 3.000 μέτρα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου. Ειδικότερα, σε όλα τα χωρικά ύδατα του Ισραήλ. Υπάρχει ένας τομέας που δεν γνωρίζουμε τόσο καλά και αυτός ήταν ένας λόγος για τη χρηματοδότηση (της έρευνας από τα Πανεπιστήμιο).

Ερωτηθείς αν άρχισαν οι εργασίες απάντησε  «όλα τα ταξίδια που κάναμε ήταν για δοκιμές και εκπαίδευση, αλλά τώρα είμαστε λειτουργικοί. Κάναμε μια επιστημονική εκστρατεία το περασμένο έτος και το χειμώνα θα κάνουμε μια άλλη με το αυτόνομο σκάφος, πηγαίνοντας δυτικά προς την Κύπρο. Υπάρχει ένας επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion που ενδιαφέρεται για αυτό. Υπάρχει μια αποικία κοραλλιών απέναντι από το Palmahim [παραλία, νότια του Τελ Αβίβ], σε βάθος 700 μέτρων. Πήγαμε με το χειροκίνητο ρομπότ. Οι πληροφορίες που συλλέγουμε μας επιτρέπουν να προσεγγίσουμε ποιες ήταν οι συνθήκες στη θάλασσα όταν σχηματίστηκε ο ύφαλος. Υποστηρίζεται ότι για να πάρεις κοράλλια, έπρεπε να δουλεύεις με δίχτυ και αυτό ήταν καταστροφικό για το οικοσύστημα. Τώρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν πείρους για να λάβουμε δείγματα», είπε.

(πηγή: sigmalive.com)

ViaDiplomacy Newsroom