Ισραηλινός αξιωματούχος: «Εννέα Ιάπωνες εντάχθηκαν στο ισλαμικό κράτος»

Εννέα πολίτες της Ιαπωνίας εντάχθηκαν στο ισλαμικό κράτος, σύμφωνα με τον πρώην αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας της Ιαπωνίας, Toshio Tamogami, ο οποίος ανέφερετην δήλωση ανώτερου κυβερνητικού αξιωματούχου του Ισραήλ, αλλά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν είχαν επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

Εν τω μεταξύ, ένας ανώτερος στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ, δήλωσε ότι περίπου 1.000 νεοσύλλεκτοι από τη μεγάλη περιοχή που εκτείνεται από την Ινδία έως τον Ειρηνικό μπορεί να έχουν ενταχθεί στο ισλαμικό κράτος για να πολεμήσουν στη Συρία ή το Ιράκ.

Ο Tamogami, πρώην επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας της Ιαπωνίας, ο οποίος τώρα είναι ανώτερος υπάλληλος σε ένα μικρό νέο πολιτικό κόμμα, δήλωσε στο blog του ότι ο Nissim Ben Shitrit, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, του είπε αυτόν τον μήνα ότι εννέα Ιάπωνες εντάχθηκαν στο ισλαμικό κράτος .

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανή συμμετοχή των ιαπωνικών πολιτών στην μαχητική ομάδα, ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Yoshihide Suga δήλωσε σε τακτική συνέντευξη Τύπου, «Η κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.”

Κανείς από την ισραηλινή πρεσβεία στο Τόκιο, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ή το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχολιασμό

Ο Tamogami δήλωσε στο Reuters ότι κανέλα άλλο στοιχείο, εκτός από τον αριθμό των ιαπωνικών συμμετεχόντων δεν του δόθηκε στη συνάντησή του με τον Nissim Ben Shitrit, πρώην πρεσβευτή στην Ιαπωνία.

“Δεν ξέρω τίποτα περισσότερο,” δήλωσε ο Tamogami. “Είχε σφραγισμένα χείλη.” Το blog τουTamogami δείχνει ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου στο Ισραήλ.

Περίπου 1.000 νεοσύλλεκτοι από μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται από την Ινδία έως τον Ειρηνικό μπορεί να έχουν ενταχθεί στο ισλαμικό κράτος για να πολεμήσουν στη Συρία ή το Ιράκ, δήλωσε την Πέμπτη ,ο επικεφαλής της Διοίκησης Ειρηνικού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ναύαρχος Samuel Locklear

Το σχόλιό του ήρθε ως επιβεβαίωση όταν Φιλιππίνεζοι μαχητές σκότωσαν έναν Γερμανό όμηρο, σε μια επίδειξη της αλληλεγγύης τους στο ισλαμικό κράτος, η οποία έχει τροφοδοτήσει με ανησυχία και δείχνει ότι ο ριζοσπαστισμός στην Μέση Ανατολή κερδίζει συμμάχους στην Ασία και θέτει έναν αυξανόμενο κίνδυνο για την ασφάλεια στην περιοχή.

“Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να μεγαλώσει  καθώς προχωράμε¨ δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο, ο ναύαρχος Samuel Locklear, ο οποίος είναι επικεφαλής της Διοίκησης Ειρηνικού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Locklear δεν διευκρίνισε ποια από τις 36 χώρες της Διοίκησης Ειρηνικού – μερικές από τα οποίες έχουν τις δικές τους Ισλαμικές Κινήσεις –  επιστρατεύουν χώρους για την Σουνιτική φονταμενταλιστική μαχητική ομάδα.

ViaDiplomacy Newsroom