Τμήμα του Nagorny Karabakh κατέλαβαν οι Αζέροι (Video)

Μετά από 21 χρόνια αφότου τελείωσε ο πόλεμος στο Nagorny Karabakh η αντιπαράθεση των Αζέρων με τους Αρμενίους για την περιοχή αυτή συνεχίζεται ακόμη και σήμερα με μεγαλύτερη ένταση και με σημαντικές απώλειες και για τις δύο πλευρές.

Αν και από το 1994 που έληξε ο πόλεμος με την ήττα των Αζέρων και την απόσχιση του Nagorny Karabakh από το Αζερμπαϊτζάν έχουν σκοτωθεί σε μικροσυμπλοκές και θερμά επεισόδια  3.226 Αζέροι και Αρμένιοι η χθεσινή κλιμάκωση των συνοριακών συγκρούσεων μεταξύ των δύο αντίπαλων πλευρών έχει ανησυχήσει τη Μόσχα και την διεθνή κοινότητα.

Η νέα κρίση ξεκίνησε την νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο τις πρώτες πρωινές ώρες της 2ας Απριλίου όταν τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκαν στις συνοριακές θέσεις του Στρατού του Nagorny Karabakh σε απάντηση βομβαρδισών που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Nagorny Karabakh.

Μετά από αιφνιδιαστική νυκτερινή εισβολή στις περιοχές Agdere, Terter, Agdam, Hocavend και Fuzuli, οι Αζέροι κατέλαβαν τα στρατηγικής τα σημασίας υψώματα Lala-Tepe στην επαρχεία Fuzuli στα νότια των εδαφών του Nagorny Karabakh καθώς και τα υψώματα πλησίον των χωριών  Talysh και Seysulan στα βόρεια της χώρας.

Ήδη οι Αζάροι προχώρησαν στην εκκαθάριση των περιοχών που κατέλαβαν και προέβησαν στην οχύρωση τους.

Στην ίδια περιοχή οι στρατιωτικές δυνάμεις του Nagorny Karabakh μίας μη διεθνώς αναγνωρισμένης Δημοκρατίας των 137.000 κατοίκων, κατέρριψαν το Σάββατο ελικόπτερο τύπου Mi-24 και ένα UAV τύπου Thunder B και κατέστρεψαν ένα άρμα μάχης Τ-72, ενώ ήδη ενισχύσεις από άλλες περιοχές της χώρας προστρέχουν προς το βόρειο μέτωπο.

Από τηνπλευρά του ο Στρατός του Nagorny Karabakh έχασε 6 άρματα μάχης Τ-72 και 15 πυροβόλα.

Τόσο ο Στρατός του Αζερμπαϊτζάν όσο και του Nagorny Karabakh έχουν κινητοποιήσει σημαντικές μονάδες πυροβολικού και αρμάτων μάχης οι οποίες σταδιακά αναπτύσσονται στα δύο μέτωπα των συγκρούσεων.

Στοιχεία βαρέως πυροβολικού, βαλλιστικών πυραύλων τύπου OTR-21 Tochka-U και πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών τύπου BM-30 Smerch αναπτύσσονται από την Αρμενία στο  Nagorny Karabakh προς ενίσχυση των τοπικών στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ αρκετοί είναι οι Αρμένιοι οι εθελοντές που ζήτησαν να μεταβούν στο Nagorny Karabakh για να πολεμήσουν του Αζέρους.

Προς αυτή την κατεύθυνση δηλ της παροχής βοήθειας προς το Nagorny Karabakh κινείται ήδη και η κυβέρνηση της Αρμενίας η οποία το βράδυ του Σαββάτου ανακοίνωσε την υποστήριξη της στο  Stepanakert.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία κατά την πρώτη ημέρα των συγκρούσεων σκοτώθηκαν 12 στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν που ανήκαν στις ειδικές δυνάμεις και στο πλήρωμα του ελικοπτέρου που καταρρίφθηκε και 18 άνδρες των δυνάμεων του Nagorny Karabakh, ενώ δύο πολίτες ένας από κάθε πλευρά σκοτώθηκαν επίσης από βομβαρδισμούς.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.