Ίβιτσα Ντάτσιτς:Η οριοθέτηση μεταξύ Αλβανών και Σέρβων στο Κόσσοβο αποτελεί τη μοναδική βιώσιμη λύση

Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς υποστήριξε την άποψη που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς για σαφή οριοθέτηση μεταξύ Αλβανών και Σέρβων στο Κόσσοβο.

Ο κ. Βούτσιτς δήλωσε, χθες, ότι η οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσσόβου θα επιτευχθεί μόνο με συμβιβασμό, που θα προσβλέπει στη σαφή και μόνιμη οριοθέτηση των δύο μεγαλύτερων εθνικών κοινοτήτων που ζουν στο Κόσσοβο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι η άποψη αυτή είναι προσωπική και η τελική πρόταση της σερβικής πλευράς θα διαμορφωθεί μετά από δημόσιο διάλογο με τους Σέρβους του Κοσσόβου ενώ, εάν επιτευχθεί συμφωνία, θα τεθεί προς επικύρωση σε δημοψήφισμα.

«Θέλω να υπενθυμίζω ότι αυτήν την άποψη που εξέφρασε ο κ. Βούτσιτς εγώ την υποστηρίζω εδώ και δέκα χρόνια. Πιστεύω ότι είναι η μόνη δυνατή λύση που μπορεί άμεσα να εξαλείψει ένα οξύ πρόβλημα» εκτίμησε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς σε συνέντευξή του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, ενώ τόνισε ότι λειτουργεί ευνοϊκά για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης στο ζήτημα του Κοσσόβου η αναθεώρηση της πολιτικής των ΗΠΑ. «Η στάση των ΗΠΑ έχει αλλάξει υπό την έννοια ότι, ενώ στο παρελθόν υποστήριζε ότι το θέμα του Κοσσόβου λύθηκε οριστικά και έμενε μόνο να το αναγνωρίσουμε κι εμείς, τώρα η νέα διοίκηση είναι ανοιχτή σε όλες τις προτάσεις για δημιουργικές και ευέλικτες λύσεις» επισήμανε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών και ανέφερε ότι η λύση με συμβιβασμό στο ζήτημα του Κοσόβου υποστηρίζεται πλέον από όλες τις μεγάλες δυνάμεις που εμπλέκονται στο θέμα, εκτός από την Γερμανία.

«Η Γερμανία βρίσκεται απέναντι και υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να αλλάξουν τα σύνορα, και εμείς απαντάμε πως η Σερβία υπέστη πρώτη αλλαγή των συνόρων. Αφού ανοίξατε μια φορά το κουτί της Πανδώρας δεν μπορείτε τώρα να το κλείσετε, έτσι, λέγοντας ότι δεν συνέβη τίποτα και εδώ σταματούν τα πάντα» επισήμανε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ViaDiplomacy Newsroom