Kaliningrad: “Το νέο επικίνδυνο μέτωπο της αντιπαράθεσης Δύσης-Ρωσίας”

Μία νέα εστία αντιπαράθεσης της Δύσης με τη Ρωσία αρχίζει να διαμορφώνεται στην περιοχή της Βαλτικής θάλασσας και πιο συγκεκριμένα στο ρωσικό θύλακα του Kaliningrad. Η συγκεκριμένη επαρχία της ρωσικής Ομοσπονδίας, εντελώς αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα, αφού συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία, μετατρέπεται σε ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης της Δύσης με τη Ρωσία, όπου η ρωσική πολιτική αξιοποιώντας τις σημαντικές ρωσικές αεροπορικές και ναυτικές βάσεις που υπάρχουν στο θύλακα, έχει καταφέρει να ανατρέψει την ισχύουσα ισορροπία δυνάμεων και να προβάλει τα συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή με τον πλέον δυναμικό τρόπο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Lithuania Tribune, οι Λιθουανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί τις τελευταίες ημέρες σε συναγερμό, λόγω ύποπτων κινήσεων των ρωσικών στρατευμάτων στον ρωσικό θύλακα του Kaliningrad. Πιο συγκεκριμένα με απόφαση της κυβέρνησης και προφανώς κατόπιν συνεννόησης με το ΝΑΤΟ, τα λιθουανικά στρατεύματα μετακινήθηκαν και εγκαταστάθηκαν κοντά στον ρωσικό θύλακα, μετά την αύξηση της έντασης στις σχέσης Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο λιθουανικός Στρατός, ο οποίος αποτελείται από μία Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία χωρίς όμως άρματα μάχης, ένα Τάγμα Μηχανικού και τις Δυνάμεις Εθελοντών της Εθνοφρουράς, βασίζεται στην πραγματικότητα στην υποστήριξη του ΝΑΤΟ, αφού απέναντι τους στον στρατηγικής σημασίας θύλακα του Kaliningrad σταθμεύουν οι ακόλουθοι ρωσικοί σχηματισμοί, η 366η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, η 79η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία, το 7η Μηχανοκίνητο Σύνταγμα, η 244η Ταξιαρχία Πυροβολικού, η 152η Ταξιαρχία πυραύλων εδάφους-εδάφους και η 25η Ταξιαρχία παράκτιου πυροβολικού/πυραύλων.

Συνολικά στον θύλακα, η Ρωσία διαθέτει 14.500 άνδρες του Στρατού και των Πεζοναυτών, εξοπλισμένους με 811 άρματα μάχης, 1.239 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 345 συστήματα πυροβολικού και πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών.

Επιπλέον στον θύλακα υπάρχουν οι αεροπορικές βάσεις Chernyakhovsk, Chkalovsk, το αεροδρόμιο Khrabrovo και οι βάσεις ελικοπτέρων Donskoye και Nivenskoye.

Στα αεροδρόμια αυτά φιλοξενούνται μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-27 (αεροπορική βάση Chkalovsk), αεροσκάφη κρούσης και αναγνώρισης τύπου Su-24M/MR (αεροπορική βάση Chernyakhovsk), επιθετικά ελικόπτερα τύπου Mi-24 (Nivenskoye), μεταφορικά ελικόπτερα τύπου Mi-8 (αεροδρόμιο ελικοπτέρων Nivenskoye), ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου Ka-27/PS, Ka-29 (αεροδρόμιο ελικοπτέρων Donskoye), μεταγωγικά αεροσκάφη An-2, An-12, An-24, An-26, αμφίβια αεροσκάφη Be-12 και ελικόπτερα Mi-8 (αεροδρόμιο Khrabrovo).

Τέλος στο θύλακα έχουν πρόσφατα εγκατασταθεί και σύγχρονοι βαλλιστικοί πύραυλοι εδάφους-εδάφους Iskander-M, οι οποίοι αντικατέστησαν τους παλαιούς 12-18 πυραύλους εδάφους-εδάφους OTR-21 Tochka, ενώ η αντιαεροπορική προστασία της περιοχής βασίζεται στα συστήματα S-300, τα οποία στο μέλλον θα αντικατασταθούν από το σύστημα S-400 Triumf.

Όσον αφορά την ναυτική παρουσία στην περιοχή το ρωσικό Ναυτικό διατηρεί στο θύλακα την τεράστια ναυτική βάση του Baltiysk την μόνη που δεν αποκλείεται από τους πάγους το χειμώνα στη Βαλτική.

Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις αποτελούν την κύρια ναυτική του βάση στη Βαλτική θάλασσα, ενώ μικρή απόσταση από το Baltiysk βρίσκονται και τα μεγάλα ναυπηγεία Yantar στα οποία ναυπηγούνται οι νέες φρεγάτες και αποβατικά πλοία του ρωσικού Ναυτικού.

Στην ναυτική βάση του Baltiysk ναυλοχεί η 128η Ταξιαρχία Πλοίων Επιφανείας, η οποία περιλαμβάνει τις φρεγάτες Pylkiy (κλάσης Krivak), τα αντιτορπιλικά Nastoychivyy (κλάσης Sovremenny), Bespokoynyy (κλάσης Sovremenny), τις φρεγάτες Neustrashimyy (κλάσης Neustrashimyy), Yaroslav Mudryy (κλάσης Neustrashimyy), τις νεότευκτες κορβέτες Steregushchiy (κλάσης Steregushchy), Soobrazitelnyy (κλάσης Steregushchy) και Boikiy (κλάσης Steregushchy).

Επιπλέον στο ναύσταθμο ναυλοχούν, τέσσερα αποβατικά πλοία κλάσης Ropucha I/II, δυο μεγάλα αερόστρωμνα τύπου Zubr, τέσσερις πυραυλάκατοι τύπου Parchim και τέσσερις πυραυλάκατοι τύπου Nanuchka.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο θύλακα του Kaliningrad η ρωσική αεράμυνας διαθέτει και το ραντάρ αεράμυνας με δυνατότητα εντοπισμού στόχων πέρα από τον ορίζοντα τύπου Voronezh-DM, με εμβέλεια 4.200-6.000 χλμ. και δυνατότητα ταυτόχρονης παρακολούθησης 500 στόχων. Το συγκεκριμένο ραντάρ μαζί με τα ραντάρ στις περιοχές Lekhtusi και Olenegorsk, αποτελούν τα “μάτια” της Ρωσίας προς τη Δύση, παρέχοντας πλήρη εικόνα για εναέριους στόχους και πιθανές πυραυλικές επιθέσεις από τις ΗΠΑ και την Βρετανία.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο θύλακας του Kaliningrad αποτελεί μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία, αφού στο έδαφος της διατηρεί την κύρια ναυτική βάση της στη Βαλτική καθώς και ένα από τα σημαντικότερα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης έναντι πυραύλων cruise και βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων.

Επιπλέον οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας στο θύλακα αποτελούν την μέγιστη απειλή για τη Δύση στην περιοχή και πιο ειδικά για την Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες, αφού χάρις στις υπάρχουσες υποδομές οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να διατηρούν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου έντονη την παρουσία τους στην Βαλτική θάλασσα προβάλλοντας την στρατιωτική ισχύ της Μόσχας και τα συμφέροντα της, ενώ διαθέτουν τα μέσα για τον έγκαιρο εντοπισμό και εξουδετέρωση επερχόμενων πυραύλων.

Ουσιαστικά η Ρωσία με την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του θύλακα έχει ανατρέψει την στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή αφού οι περισσότερες χώρες της περιοχής είχαν επαναπαυτεί στην στρατιωτική αποδυνάμωση της Ρωσίας μετά την πτώση της ΕΣΣΔ και είχαν μειώσει τις αμυντικές τους δαπάνες κάτι που το τελευταίο χρονικό διάστημα αρχίζει να αλλάζει.

Χαρακτηριστικά, η Πολωνία η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη που συνορεύει με το Kaliningrad διατηρεί στα σύνορα με το ρωσικό θύλακα μόλις τρεις Ταξιαρχίες από το σύνολο των 10 που διαθέτει και πιο αναλυτικά την 9η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και τις 15η και 20η Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες.

Για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στείλουν στην Εσθονία Λετονία, Λιθουανία και στην Πολωνία 100 άρματα μάχης Μ1Α2 SEPv2 Abrams και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) M2A3 Bradley του 1ου Συντάγματος Ιππικού της 1ης Ταξιαρχίας Μάχης με τους άνδρες του σχηματισμού. Τα άρματα αυτά θα προστεθούν σε μία υπάρχουσα δύναμη 50 οχημάτων ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των αμερικανικών αρμάτων μάχης και ΤΟΜΑ στην Βαλτική στις 150 μονάδες.

Με αυτή την κίνηση οι ΗΠΑ φέρνουν τις τεθωρακισμένες στρατιωτικές τους δυνάμεις πρόσωπο με πρόσωπο με τις Ρωσικές 22 χρόνια μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα αμφισβήτησης της ρωσικής στρατιωτικής υπεροπλίας στην περιοχή.

Επιπλέον αποσκοπώντας στην αντιμετώπιση της εναέριας υπεροπλίας της ρωσικής Αεροπορίας στην Βαλτική, το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει συνολικά 20 μαχητικά στις Βαλτικές χώρες, οι οποίες σημειωτέων δεν διαθέτουν Αεροπορία.

Όσο αν και οι δύο πλευρές δεν επιθυμούν να το παραδεχτούν ο νέος Ψυχρός πόλεμος στην Ευρώπη έχει ήδη ξεκινήσει και τα πεδία στα οποία εξελίσσεται είναι η ανατολική Ουκρανία και η Βαλτική με την στρατηγική των ΗΠΑ για τον περιορισμό της Ρωσίας και της επιρροής της στην περιφέρεια της να βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.