Κανένας διάλογος δεν υπάρχει – Λίγες ώρες μετά ο Τσαβούσογλου μιλούσε για μειονότητα στην Θράκη

«Είμαστε εναντίον των μονομερών κυρώσεων, δεν θα υποκύψουμε σε αυτό», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ σε κοινή συνέντευξή του με τον Μαλτέζο ομόλογό του Εβαρίστ Μπαρτόλο, ενώ είπε ότι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε διάλογος με την Ελλάδα.

Όπως είπε στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας στην οποία συμμετείχε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και άλλοι αξιωματούχοι του τουρκικού ΥΠΕΞ. Για την Αγία Σοφία ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Τουρκία απορρίπτει τη λέξη «καταδίκη» που χρησιμοποίησε η ΕΕ για την Αγία Σοφία.

Και αφού «έδωσε» την συνάντηση, λίγες ώρες μετά που ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι με αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει διάλογος με την Τουρκία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τη γνωστή «κατηγορία» κατά της Ελλάδας για την ανυπαρξία τζαμιού στην Αθήνα και έθεσε πάλι θέμα «καταπίεσης» των Μουσουλμάνων της δυτικής Θράκης. «Η Ελλάδα είναι σήμερα η μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσά της. Δεν υπάρχει ούτε τζαμί στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, παρά τη Συνθήκη της Λωζάνης, η καταπίεση των Μουσουλμάνων στη δυτική Θράκη είναι προφανής. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στον κόσμο, που θα έπρεπε να μιλάει», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αναφέροντας ότι η αντίδραση της Ελλάδας δεν αποτελεί έκπληξη. «Αλλά οι Έλληνες άρχισαν να ξεπερνούν τα όρια και να παίζουν με την υπομονή της Άγκυρας», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σχολιάζοντας τις αντιδράσεις επίσης της UNESCO, είπε ότι δεν αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας να την ενημερώσει για ο,τιδήποτε.

ViaDiplomacy Newsroom