Κατάρριψη Σαουδαραβικού F-15S από τους Houthi ; (Video)

Ακόμη μια φορά οι Houthi καταφέρνουν να εκπλήξουν την παγκόσμια κοινότητα καταρρίπτοντας όπως φαίνεται μέσα σε μία ημέρα (7 Ιανουαρίου 2018) δύο βομβαρδιστικά αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας.

Πιο αναλυτικά με βίντεο που δημοσίευσαν στις 8 Ιανουαρίου 2018 στο τηλεοπτικό κανάλι Al Masirah οι Houthi  παρουσίασαν την πιθανή κατάρριψη ενός αεροσκάφους F-15S της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας πάνω από την πρωτεύουσα της χώρας Σάναα.

Το αεροσκάφος σύμφωνα με τους Houthi επλήγη με αντιαεροπορικό πύραυλο στις 7 Ιανουαρίου 2018 την ίδια ημέρα που καταρρίφθηκε και ένα Σαουδαραβικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος τύπου Tornado IDS στα βορειοδυτικά της Υεμένης.

Το βίντεο που οι Houthi καταγράφηκε από ένα αμερικανικής κατασκευής ηλεκτροπτικό σύστημα Ultra 8500 εξοπλισμένο με θερμική κάμερα Star SAFIRE της εταιρείας FLIR Systems, το οποίο είχε τοποθετηθεί όπως φαίνεται και στο βίντεο στο ύπαιθρο.

Το σύστημα αυτό αποκτήθηκε από την κυβέρνηση της Υεμένης μαζί με δύο ακόμη συστήματα ιδίου τύπου το 2009 από τις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των τριών ελικοπτέρων τύπου Huey II έναντι 3,7 εκατ. δολαρίων.

Στο βίντεο φαίνεται ένα Σαουδαραβικό μαχητικό F-15S να ίπταται σε ευθεία γραμμή στην περιοχή της πρωτεύουσας Σάναα, ακολούθως το αεροσκάφος φαίνεται να επιταχύνει ξαφνικά και να εξαπολύει τουλάχιστον δύο θερμοβολίδες για την αποφυγή αντιαεροπορικών πυραύλων.

Προφανώς το πλήρωμα του Σαουδαραβικού αεροσκάφους αντιλήφθηκε μέσω των αισθητήρων που το F-15S  την ύπαρξη και ενεργοποίηση ενός αντιαεροπορικού συστήματος. Όμως το πλήρωμα του Σαουδαραβικού μαχητικού δεν είναι τόσο τυχερό, αφού όπως απεικονίζεται στο βίντεο, το αεροσκάφος πλήττεται ένα αντιαεροπορικό πύραυλο στο κέντρο της ατράκτου και εκρήγνυται με κομμάτια του F-15S να εκτοξεύονται στον αέρα.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η απουσία βίαιων ελιγμών από πλευράς του πληρώματος του F-15S προς αποφυγή του αντιαεροπορικού πυραύλου.

Όσον αφορά το πυραυλικό σύστημα που οι  Houthi χρησιμοποίησαν για την κατάρριψη του αεροσκάφους εκτιμάται ότι είτε πρόκειται για πύραυλο του σοβιετικής κατασκευής αντιαεροπορικού συστήματος S-75 Dvina (ΝΑΤΟ : SA-2 Guideline) μία πυροβολαρχία του οποίου κατάφεραν να ενεργοποιήσουν οι Houthi πριν από δύο χρόνια.

Το συγκεκριμένο σύστημα είναι παλαιάς τεχνολογίας, αποτελείται από τα ραντάρ έρευνας P-12 “Yenisei” (ΝΑΤΟ : Spoon Rest) με εμβέλεια 275 χλμ, το ραντάρ πρόσκτησης SNR-75 (NATO : Fan Song) με εμβέλεια 65 χλμ και τον πύραυλο V-750, ο οποίος κατευθύνεται προς το στόχο με ραδιοζεύξη και μπορεί να αναχαιτίσει στόχο σε απόσταση 45 χλμ σε μέγιστο ύψος 25 χλμ.

Το σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την κατάρριψη ενός αμερικανικού αεροχήματος τον Ιανουάριο του 2016 και ενός Σουδανικού Su-24 Fencer το 2015.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.