Κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ παρακολουθεί Ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο στην Καραιβική

Ημέρες Ψυχρού Πολέμου θυμίζουν ολοένα και περισσότερο οι σχέσεις ΗΠΑ με την Ρωσία αφού σύμφωνα με Βρετανική εφημερίδα Αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου C-32B το οποίο ανήκει στην Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων της Αεροπορίας παρακολουθούσε την πορεία ρωσικού κατασκοπευτικού πλοίου που έπλεε στην περιοχή τα Καραϊβικής.

Πιο αναλυτικά για μία ακόμη φορά η Μόσχα έστειλε το πλοίο συλλογής πληροφοριών Viktor Leonov κλάσης Vishnya στην περιοχή της Καραϊβικής και ανοικτά των δυτικών ακτών των ΗΠΑ όπου βρίσκονται σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Το ρωσικό πλοίο ξεκίνησε το ταξίδι του στην περιοχή από το Port-of-Spain παρακολουθώντας στενά το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald R Ford το οποίο πραγματοποιεί δοκιμές εως ότου ενταχτεί το 2020 σε πλήρη υπηρεσία στο δυναμικό του Αμερικανικού Ναυτικού.

Η παρακολούθηση αυτή έγινε άμεσα αντιληπτή από τους Αμερικανούς οι οποίοι με την σειρά τους έστειλαν στο διεθνές αεροδρόμιο Piarco των νήσων Trinidad & Tobago το κατασκοπευτικό αεροσκάφος C-32B, το οποίο πρόκειται για ένα ειδικά τροποποιημένο αεροσκάφος Boeing 757.

Εκτός από το C-32B το Ναυτικό των ΗΠΑ έχει στείλει στην περιοχή και το καταδρομικό USS Cole το οποίο παρακολουθεί και αυτό με την σειρά το ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο. Αυτό που ανησυχεί τους Αμερικανούς αναφορικά με αυτό το πλοίο το οποπιο σημειωτέον πλέει στα διεθνή ύδατα οπότε δεν παραβιάζει κάποιο διεθνή Νόμο, είναι ότι μεταξύ άλλων ο εξοπλισμός του επιτρέπει στο Viktor Leonov να υποκλέπτει όχι μόνο ασύρματες επικοινωνίες, αλλά και να υποκλέπτει πληροφορίες από τα υποθαλάσσια καλώδια.

Η εξέλιξη αυτή έχει εντοπιστεί εδω και αρκετό καιρό από το Αμερικανικό και το Βασιλικό Ναυτικό με αποτέλεσμα ρωσικά πλοία συλλογής πληροφοριών όπως το Viktor Leonov να παρακολουθούνται στενά για κάθε ενδεχόμενο.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.