Καταστροφή γέφυρας του ISIS στον Τίγρη ποταμό από Ιρακινό F-16 IQ με βόμβα GBU (Video)

Το πρώτο βίντεο από αποστολή κρούσης αεροσκαφών F-16 IQ κατά στόχου του ISIS δόθηκε στην δημοσιότητα από τις Λαϊκές Μονάδες Κινητοποίησης του Ιράκ.

Στο βίντεο που δημοσιεύτηκε φαίνεται η καταστροφή της γέφυρας στον ποταμό Τίγρη κοντά στην πόλη al-Zab στα δυτικά της πόλης al-Hawija η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ISIS.

Η γέφυρα αυτή εξυπηρετούσε την μεταφορά στρατευμάτων και υλικού του ISIS από την πόλη Nineveh στην πόλη al-Hawija και καταστράφηκε στα τέλη Μαρτίου από αεροσκάφη F-16 IQ της Αεροπορίας του Ιράκ.

Όπως φαίνεται από το βίντεο τα αεροσκάφη κατέστρεψαν τη γέφυρα με κατευθυνόμενες με δέσμη laser βόμβες GBU χωρίς όμως να διευκρινίζεται ο τύπος της βόμβας.

Η Αεροπορία του Ιράκ παρήγγειλε απο τις ΗΠΑ συνολικά 24 F-16 IQ και 12 F-16D/IQ σε δύο παρτίδες το 2011 (18 αεροσκάφη) και το 2012 (18 αεροσκάφη).

Από αυτά τα αεροσκάφη στις αεροπορικές βάσεις του Ιράκ έχουν παραληφθεί μόλις 6 F-16C/IQ  και 5  F-16D/IQ, αφού τα υπόλοιπα 25 αεροσκάφη είτε βρίσκονται στην Αριζόνα όπου πραγματοποιείται η εκπαίδευση των Ιρακινών πιλότων, είτε βρίσκονται σε διάφορα στάδια κατασκευής με τις παραδόσεις να ολοκληρώνονται το 2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν δημοσιευτεί τηνπερίοδοπου η Βαδγάτη παρήγγειλε τα 36 F-16C/D/IQ μαζί με τα αεροσκάφη η Αεροπορία του Ιράκ είχε παραγγείλει κατευθυνόμενες βόμβες GBU-12 PAVEWAY II (500 λιβρών), και μικρό αριθμό βομβών  GBU-10 PAVEWAY II (2.000 λιβρών)  και  GBU-24 PAVEWAY III (2.000 λιβρών).

Όπως φαίνεται στο βίντεο οι Ιρακινοί πιλότοι κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να εξοικιωθούν με τα αμερικανικά αεροσκάφη και όπλα και να φέρουν σε πέρας μια απλή ομολογουμένως αποστολή κρούσης αφού δεν υπάρχει αντίπαλη αεράμυνα η οποία όμως σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Αεροπορία του Ιράκ που φιλοδοξεί να αγοράσει 96 συνολικά F-16C/D/IQ.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.