Κατευθυνόμενες ρουκέτες με GPS/INS μεγάλου βεληνεκούς τύπου TR-302G παραλαμβάνει ο Τουρκικός Στρατός

Κατευθυνόμενες ρουκέτες πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς τύπου TR-302G πρόκειται να παραλάβει εντός του 2015 ο Τουρκικός Στρατός από την κρατική εταιρεία Roketsan.

Οι συγκεκριμένες ρουκέτες αποτελούν βελτιωμένη έκδοση της υπάρχουσας ρουκέτας TR-302 των 302 χλστ της ίδιας εταιρείας η οποία αναπτύχθηκε από την τουρκική εταιρεία κατόπιν μεταφοράς τεχνολογίας και άδειας παραγωγής από την κινεζική CPMIEC και εξοπλίζει τον τετραπλό εκτοξευτή ρουκετών T-300 Kasigra.

Η ρουκέτα έχει μήκος 4,7 μέτρα συνολικό βάρος 524 κιλά, εκ των οποίων τα 150 κιλά αποτελούν την πολεμική κεφαλή.

Η νέα ρουκέτα κατευθύνεται προς το στόχο αξιοποιώντας σύστημα GPS/INS το οποίο έχει εγκατασταθεί στην TR-302G επιτρέποντας την επίτευξη κυκλικού σφάλματος 5-50 μέτρα σε απόσταση 120 χλμ από το σημείο εκτόξευσης.

Επιπλέον το νέο βελτιωμένο σύστημα T-300 Kasigra εγκαταστάθηκε επί ρωσικής κατασκευής φορτηγού Kamaz 8 × 8 αντι του γερμανικού φορτηγού της εταιρείας ΜΑΝ που είχε επιλεγεί για τις αρχικές εκδόσεις του τουρκικού συστήματος.

Το σύστημα εκτόξευσης ρουκετών T-300 Kasigra βρίσκεται σε υπηρεσία στον Τουρκικό Στρατό από το 1998-1999 και βασίζεται τεχνολογικά στο κινεζικό σύστημα WS-1(Wei Shi).

Η συγκεκριμένη παρέμβαση της τουρκική βιομηχανίας αποσκοπεί στην βελτίωση της ακρίβειας της ρουκέτας σε συνδυασμό με μια αύξηση της εμβέλειας κατά 20%.

Πρόκειται για μια χαμηλού κόστους παρέμβαση με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα αφού μια ρουκέτα με εμβέλεια 120 χλμ θα μπορεί να πλήξει στόχους με ακρίβεια κυκλικού σφάλματος 5-50 μέτρα.

Η κινεζική ρουκέτα αρχικά μπορούσε να φέρει την εκρηκτική κεφαλή τύπου ZDB-2 εφοδιασμένη με μεγάλο αριθμό χαλύβδινων σφαιριδίων και προσχηματισμένων θραυσμάτων και την πολεμική κεφαλή διασποράς υποπυρομαχικών τύπου SZB-1.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η τουρκική βιομηχανία έχει αναπτύξει πολεμική κεφαλή όπως εκρηκτικών καυσίμου αέρος.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.