Καθέλκυση της κορβέτας TCG Burgazada (F-513) του τρίτου πλοίου της κλάσης Ada (Video)

Καθελκύστηκε το περασμένο Σάββατο 18 Ιουνίου στα ναυπηγεία Istanbul Naval Shipyard η τρίτη εν σειρά κορβέτα της κλάσης Ada του Τουρκικού Ναυτικού.

Η νέα κορβέτα ονομάστηκε TCG Burgazada (F-513),  και η ναυπήγηση της ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου του 2013. Σύμφωνα με το Τουρκικό Ναυτικό η νέα κορβέτα ναυπηγήθηκε μέσα σε 33 μήνες γεγονός που επιτρέπει στα Istanbul Naval Shipyard να ισχυριστούν ότι κατάφεραν να μειώσουν το χρόνο ναυπήγησης των κορβετών κλάσης Ada κατά 100 ημέρες σε σχέση με το χρόνο που απαιτήθηκε για την ναυπήγηση της δεύτερης κορβέτας της TCG Buyukada (F-512).

BURGAZADA 2

Η νέα κορβέτα θα πρέπει να περάσει με επιτυχία τις δοκιμές πριν παραδοθεί στο Τουρκικό Ναυτικό το 2019. Την ίδια ημέρα που καθελκύστηκε η TCG Burgazada (F-513), ξεκίνησε και η ναυπήγηση της τέταρτης κορβέτας της κλάσης Ada με την πρώτη κοπή του μετάλλου για το πλοίο να πραγματοποιείται τον Οκτώβριο του 2015.

Η νέα κορβέτα θα ονομαστεί  TCG Kınalıada (F-514),  και σύμφωνα με τον Αρχηγό του Τουρκικού Ναυτικού Ναύαρχο Bülent Bostanoğlu η τέταρτη κορβέτα θα ναυπηγηθεί εντός 28 μηνών και θα καθελκυστεί στα μέσα Οκτωβρίου του 2018 με στόχο να ενταχτεί στη δύναμη του Τουρκικού Ναυτικού το 2020.

Burgazada F513

Το επόμενο χρόνο και πιο συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2017 θα ξεκινήσει η ναυπήγηση της νέας κλάσης φρεγατών του Τουρκικού Ναυτικού η οποία θα ονομαστεί κλάση Ι.

Το πρώτο πλοίο της νέας κλάσης θα είναι το TCG İstanbul (F-515), το οποίο θα ενταχτεί στη δύναμη του Τουρκικού Ναυτικού το 2021 ενώ θα ακολουθήσουν ακόμη τρία πλοία τα TCG Izmir (F-516), TCG Izmit (F-517) και TCG Icel (F-518) μέχρι το 2024.

Ουσιαστικά μέχρι το 2024 το Τουρκικό Ναυτικό θα έχει παραλάβει 8 νέα πλοία, με τα οποία θα αντικαταστήσει τις τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ200ΤΝ Track I κλάσης Yavuz και τις έξι κορβέτες Α69 κλάσης Burak.

Η κλάση φρεγατών Ι πρόκειται για ένα πλοίο με συνολικό μήκος 110,6 μέτρα (11 μέτρα από τις κορβέτες κλάσης Ada) με συνολικό εκτόπισμα 2.955 τόνους (το εκτόπισμα των πλοίων της κλάσης Ada είναι 2.400 τόνους)

I CLASS

Οι φρεγάτες της κλάσης Ι θα είναι εξοπλισμένες με ένα κύριο πυροβόλο ΟΤΟMELARA SUPER RAPIDO των 76χλστ/62, 16 εκτοξευτές Mk41 VLS εξοπλισμένους με 64 πυραύλους RIM-162 Block-2 ESSM, 8 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας RGM-84G Harpoon Block 1G ή τους τουρκικής κατασκευής πυραύλους Atmaca, οκτώ πυραύλους cruise Gezgin, δύο σταθεροποιημένες τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες οπλισμού τουρκικής κατασκευής STOP εξοπλισμένες με ένα πυροβόλο των 25 χλστ και ένα σύστημα εγγύς άμυνας κατά πυραύλων Mk-15 Phalanx.

Όσον αφορά τον νέο ηλεκτρονικό εξοπλισμό των φρεγατών αυτός αποτελείται από ένα ραντάρ 3D πολλαπλών αποστολών Smart-S Mk2, το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ARES-2N της τουρκικής Aselsan, ένα ηλεκτροπτικό σύστημα AselFLIR 235, ένα σύστημα ελέγχου πυρός για STING EO Mk2 για το κύριο πυροβόλο, ένα ραντάρ ALPER LPI, σύστημα προειδοποίησης προσπίπτουσας ακτινοβολίας Laser, το τουρκικής κατασκευής σόναρ γάστρας TBT-01 Yakamoz και το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης GENESIS ADVENT.

https://www.youtube.com/watch?v=3Gw3ieAB5EE

 

https://www.youtube.com/watch?v=HuTSTlmbSss

 

https://www.youtube.com/watch?v=lhsekpFjs74

 

 

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.