Καζακστάν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυξάνουν τα δεξαμενόπλοια σε Κασπία και Μαύρη Θάλασσα

Το Abu Dhabi Ports Group (ADP), μια μεγάλη εταιρεία logistics, και η KazMunayGas, η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Καζακστάν, συναντήθηκαν για να συζητήσουν την επέκταση του στόλου δεξαμενόπλοιων Caspian Integrated Maritime Solutions (CIMS). Στόχος του στόλου είναι η μεταφορά πετρελαίου στις περιοχές της Κασπίας και της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Magzum Mirzagaliyev, Πρόεδρος της KazMunayGas, και ο Mohamed Juma Al Shamisi, Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου AD Ports, παρευρέθηκαν στη συνάντηση.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εκδόθηκε την Πέμπτη, οι δύο πλευρές σχεδιάζουν να προσθέσουν στον στόλο δεξαμενόπλοια με χωρητικότητα 8.000 έως 12.000 τόνους. Η κοινοπραξία CIMS εγγράφηκε επίσημα και ξεκίνησε τις δραστηριότητές της τον Φεβρουάριο του 2023. 

Τα παράκτια κράτη της Κασπίας αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των θαλάσσιων μεταφορών. Ο ρόλος της Κασπίας Θάλασσας έχει αυξηθεί σημαντικά υπό το φως της αναδιάρθρωσης των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου του Καζακστάν εξάγεται μέσω της Ρωσίας, η χώρα διερευνά επιλογές για να επεκτείνει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου μέσω μη ρωσικών οδών λόγω της στρατιωτικής εκστρατείας της Μόσχας στην Ουκρανία. Πρόσφατα, μια ιαπωνική εταιρεία, η Inpex, πραγματοποίησε μια δοκιμαστική αποστολή πετρελαίου από το Kashagan, ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο, στο λιμάνι Aktau της Κασπίας μέσω σιδηροδρόμου. Ένα τάνκερ ιδιοκτησίας Καζακστάν μετέφερε το πετρέλαιο μέσω της Κασπίας Θάλασσας και το ξεφόρτωσε σε εγκαταστάσεις κοντά στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού. Το πετρέλαιο στη συνέχεια φορτώθηκε σε σιδηροδρομικές δεξαμενές και μεταφέρθηκε στον αγωγό Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν, ο οποίος εκτείνεται στην Τουρκία.

Για να επιτύχει τον στόχο αύξησης των εξαγωγών πετρελαίου μέσω της Κασπίας Θάλασσας σε 20 εκατομμύρια τόνους ετησίως, το Καζακστάν σχεδιάζει να εφαρμόσει διάφορα μέτρα με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων σε λιμενικές υποδομές, δημιουργία εμπορευματοκιβωτίων, μεταφορών και κόμβους logistics. 

Το Καζακστάν είναι ο ένατος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου παγκοσμίως , κατέχοντας το 3% των συνολικών αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στην περιοχή της Κασπίας, μετά τη Ρωσία και το Ιράν, αλλά δεν έχει άμεση πρόσβαση στον ωκεανό. Το Καζακστάν δεν διαθέτει αγωγό για την εξαγωγή φυσικού αερίου του Καζακστάν στην ΕΕ και το Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα είναι η κύρια οδός για την εξαγωγή πετρελαίου από τη μεγαλύτερη κλειστή χώρα στον κόσμο.

Με πάνω από το 70 τοις εκατό των εξαγωγών του πετρελαίου προς την ΕΕ, το Καζακστάν είναι ήδη ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής του μπλοκ εκτός ΟΠΕΚ. Η ΕΕ θεωρείται μια από τις σημαντικότερες αγορές για εξαγωγείς ενέργειας λόγω της έλλειψης εγχώριων πόρων της.

ViaDiplomacy Newsroom