Και η Σερβία δέχεται πιέσεις να απελάσει Ρώσο Διπλωμάτη

Το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε από τη Σερβία να δείξει αλληλεγγύη στους Ευρωπαίους απελάσει  έναν Ρώσο διπλωμάτη για την υπόθεση Skripal, αλλά η Σερβία αρνήθηκε να προβεί σε αυτή την ενέργεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτ δήλωσε ότι η Βρετανία απαίτησε από τη Σερβία να απελάσει έναν Ρώσο διπλωμάτη στα πλαίσια των συντονισμένων μέτρων κατά της Μόσχας από την Ευρώπη σχετικά με την δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σπρίπαλ και της κόρης του Γιούλια.

“Η Σερβία δεν θα απελάσει τους Ρώσους διπλωμάτες. θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Είναι αλήθεια ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μας ζήτησε να απελάσουμε έναν Ρώσο διπλωμάτη την στιγμή που στο Κοσσυφοπέδιο είχαμε αρνητικά γεγονότα την περασμένη εβδομάδα. Αυτό είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει και όχι άλλα σημαντικά. Έτσι και εμεί  θα πρέπει να φροντίσουμε τα συμφέροντά μας και είναι σίγουρο ότι η Σερβία δεν πρόκειται να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες », τόνισε ο Ντάτσιτς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας υπογράμμισε το γεγονός ότι το Λονδίνο υπερασπιζόταν τα δικά του συμφέροντα, ενώ την ίδια ώρα οι δυνάμεις ασφαλείας της Κοσόβου διέκοψαν μια συνάντηση για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου συνέλαβε τον Μάρκο Τζούριτς, και αργότερα τον απέλασε στη Σερβία. Το περιστατικό προκάλεσε ταραχές με 32 άτομα να τραυματίζονται όταν η αστυνομία έκανε χρήση  δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και τον διαβεβαίωσε ότι το Βελιγράδι δεν πρόκειται να ενταχθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να απελάσει τους Ρώσους διπλωματικούς υπαλλήλους.

Πάνω από 25 χώρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών κρατών-μελών της ΕΕ, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νορβηγία, απέλασαν περισσότερους από 150 Ρώσους διπλωμάτες δηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την υποτιθέμενη εμπλοκή της Μόσχας στη δηλητηρίαση των Skripals.

(πηγή: sputniknews.com)

ViaDiplomacy Newsroom