Κίνδυνος διακοπής χρηματοδότησης από την Ε.Ε. – Αδύνατη η αξιοποίηση των χρημάτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας

Συνδυασμένες εκβιαστικές πιέσεις δέχεται η ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές αφού από την μία πλευρά η τρόικα απειλεί να διακόψει την παροχή ρευστότητας προς την Ελλάδα, εάν δεν επέλθει συμφωνία αξιολόγησης μέσα στο 2014 και από την άλλη η σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων η αξιοποίηση των αδιάθετων κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μετά από ομόφωνη έγκριση των χωρών μελών της Ε.Ε.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblat η τρόικα αν δεν υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση μέχρι την Πρωτοχρονιά, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διακόψει την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών η οποία πραγματοποιείται με την αποδοχή των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρα. Αποτέλεσμα μίας τέτοιας απόφασης θα ήταν ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών αναγκαστικά μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού Εκτάκτου Χρηματοδότησης ELA (Emergency Liquidity Assistance) όπου όμως το επιτόκιο δανεισμού είναι 1,55% όταν ο δανεισμός από την ΕΚΤ γίνεται με επιτόκιο 0,05%.

Όπως γίνεται αντιληπτό μια τέτοια εξέλιξη θα επιβάρυνε τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες δεν θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στο “φθηνό” χρήμα της ΕΚΤ. Πάντως η ΕΚΤ με σημερινή της ανακοίνωση δεν πρόκειται να μείνουν χωρίς ρευστότητα,

Από την άλλη πλευρά οποιαδήποτε πιθανότητα αξιοποίησης των 100 δισ ευρώ του ESM που δεν έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα ως εγγυήσεων προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα απαιτούσε την ομόφωνη έγκριση των κρατών μελών της Ευρωζώνης και της Γερμανίας σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Νομισματικών και Φορολογικών Υποθέσεων Pierre Moskovici.

Η παραπάνω τοποθέτηση του ευρωπαίου αξιωματούχου ήρθε σε απάντηση της ερώτησης που υπέβαλε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σχετικά με το εάν αληθεύει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέρριψε την πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την χρήση του παραπάνω ποσού ώς εγγυήσεων προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως σημείωσε στην απάντηση του ο Moskovici, “ο ESM είναι διεθνής οργανισμός συσταθείς εκτός της ΕΕ, ο οποίος ιδρύθηκε με στόχο την κινητοποίηση χρηματοδότησης και την παροχή στήριξης σταθερότητας προς τα μέλη του (αποκλειστικά τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης) τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται από σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης, ούτως ώστε να διαφυλαχτεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα», και από την άλλη, τονίζει ότι «μια θεμελιώδης αλλαγή του προαναφερόμενου στόχου θα απαιτούσε ενδεχομένως την τροποποίηση της Συνθήκης ΕΜΣ ή τη δημιουργία ενός νέου μέσου χρηματοδοτικής συνδρομής, λύσεις που θα απαιτούσαν αμφότερες την έγκριση όλων των συμμετεχόντων κρατών-μελών (αμοιβαία συμφωνία) και, ενδεχομένως, έγκριση από εθνικά κοινοβούλια όπου/εφόσον απαιτείται”.

Ουσιαστικά με την απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ αποκλείει μια πιθανή χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων από τα αδιάθετα κονδύλια του ESM θέτοντας τέλος στα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει ακόμα και στην Ελλάδα για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών από τα 100 δισ ευρώ του ESM ενώ επιβεβαιώνεται για μία φορά ο απόλυτος έλεγχος του Βερολίνου σε κάθε πιθανότητα έμμεσης ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.