Κίνδυνος κατάρρευσης του μύθου «Αδελφού Έθνους» από το αποτέλεσμα των Τουρκικών εκλογών


Όλοι στην περιοχή περιμένουν με ανυπομονησία τις επερχόμενες τουρκικές εκλογές στις 14 Μαΐου. Τα αποτελέσματά τους σίγουρα θα επηρεάσουν όλες τις χώρες του Νοτίου Καυκάσου — ιδίως το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο θεωρεί την Τουρκία ως τον πιο πολύτιμο σύμμαχό του.

Τα τελευταία χρόνια, η Άγκυρα ήταν σταθερά εκεί για το Μπακού, παρέχοντας υλική και ηθική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Πολέμου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ως αποτέλεσμα, αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η κορύφωση των σχέσεων Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας, αλλά αυτή η εγγύτητα βασίζεται στα αμοιβαία συμφέροντα τόσο της Άγκυρας όσο και του Μπακού ή είναι μια ειλικρινής αίσθηση του ανήκειν που πηγάζει από τους πληθυσμούς και των δύο χωρών;

Η Άγκυρα και το Μπακού δεν ήταν πάντα κοντά. κατά τη διάρκεια του Πρώτου Πολέμου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Abulfaz Elchibey, ισχυρίστηκε ότι ζήτησε από την Τουρκία πολλά ελικόπτερα για τη μεταφορά αμάχων – αλλά η Άγκυρα αρνήθηκε.

Σήμερα, τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν ενεργά στις εργασίες ανασυγκρότησης εδαφών που τέθηκαν υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν μετά τον πόλεμο των 44 ημερών. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τα αεροδρόμια που άνοιξαν πρόσφατα στο Fuzuli (Varanda) και στο Zangilan (Kovsakan) και η κυβέρνησή του πίεσε επίσης την Αρμενία να επιτρέψει τη δημιουργία του λεγόμενου διαδρόμου Zangezur.

Διαβάστε επίσης: Αζερμπαϊτζάν – Μύθοι, Αλήθειες και η σχέση με την Ελλάδα που παραμένει στάσιμη

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 7 Νοεμβρίου 2021

Ο προτεινόμενος από το Αζερμπαϊτζάν διάδρομος θα συνδέει τη χώρα με τον δυτικό θύλακα Ναχτσιβάν μέσω του αρμενικού εδάφους. Η Τουρκία θα επωφεληθεί από αυτό επιτυγχάνοντας ευκολότερη πρόσβαση στο αέριο του Αζερμπαϊτζάν.

Οι δύο χώρες διεξάγουν επίσης κοινές στρατιωτικές ασκήσεις υπό το φως των συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του Ιράν.

Θα διατηρήσουν όμως αυτό το βαθμό φιλικότητας το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία εάν ο Ερντογάν χάσει τις εκλογές;

Διαφορετικές ταυτότητες

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, άρχισαν να μεταδίδονται τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια στο Αζερμπαϊτζάν. Μετά από 70 χρόνια σοβιετικής κυριαρχίας, οι Αζερμπαϊτζάν άρχισαν να λαμβάνουν προγράμματα και πληροφορίες στην τουρκική γλώσσα, την πιο κοντινή τους γλώσσα. Μέσω της τηλεόρασης γίνονται μάρτυρες των αλλαγών που πέρασε η Τουρκία τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Ως δημοσιογράφος που ζει και εργάζεται στην Τουρκία για αρκετά χρόνια, μπορώ να πω ότι οι άνθρωποι της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν δεν γνωρίζονται πολύ καλά, ούτε έχουν την ίδια ταυτότητα.

Ένιωθαν μια φυσική ευθύνη να εκφράσουν την «αδελφική» τους γνώμη για τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις της Τουρκίας. Τελικά, μιλούν μια γλώσσα που μοιάζει πολύ με τη δική μας.

Οι Αζερμπαϊτζάν από όλα τα κοινωνικά στρώματα –πολίτες, πολιτικοί ή διανοούμενοι– εκφράζουν τη θέση τους και πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να σχολιάζουν τα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας.

Αλλά τώρα, αντιμέτωπος με την πιθανότητα να χάσει έναν καλό φίλο στην Άγκυρα, ο Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ θα χρειαστεί να αλλάξει σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών. Εάν εκλεγεί, ο Kemal Kılıçdaroğlu, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα συμμεριστεί τα συναισθήματα του Aliyev για την Αρμενία και πιθανότατα θα δούμε την Τουρκία του να απομακρύνεται από το Αζερμπαϊτζάν.

Όπως λέμε στο Αζερμπαϊτζάν: «όσο υπάρχουν βερίκοκα στον κήπο, θα συνεχίζουμε να χαιρετάμε ο ένας τον άλλον κάθε μέρα. Μόλις πεθάνει η βερικοκιά, όμως, οι χαιρετισμοί θα τελειώσουν με αυτήν ».

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε ενημερωτικό δελτίο από το  OC Media .

ViaDiplomacy Newsroom