Κινεζικά μαχητικά 5ης γενιάς J-20 πέταξαν πάνω από την Νότιο Κορέα ?

Πολλά ερωτηματικά προκάλεσε στην διεθνή κοινότητα η πρόσφατη ανακοίνωση της Κινεζικής Αεροπορίας για μια αναγνωριστική πτήση που πραγματοποίησαν αεροσκάφη της σε περιοχές που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν επισκεφτεί αφήνοντας να υπονοηθεί ότι αυτός ο γεωγραφικός χώρος είναι η Κορεατική Χερσόνησος.

Πιο αναλυτικά την περασμένη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου η Κινεζική Αεροπορία ανακοίνωσε στο λογαριασμό της στο Weibo ότι αεροσκάφη της τα οποία απογειώθηκαν από μια αεροπορική βάση στα βορειοανατολικά της χώρας, πραγματοποίησαν κατα την διάρκεια που πραγματοποιείτο στην Νότιο Κορέα η Αμερικανο-κορεατική άσκηση «Vigilant Ace» η οποία ξεκίνησε την ίδια ημέρα αναγνωριστική πτήση προς περιοχές όπου δεν είχαν πετάξει ποτέ στο παρελθόν.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές τα κινεζικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από την Ανατολική Κινεζική θάλασσα και την Κίτρινη θάλασσα και διέσχισαν τον νοτιοκορεατικό εναέριο χώρο. Παρά το γεγονός ότι τα κινεζικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αυτή την πτήση η Σεούλ δεν προέβη σε κάποια ανακοίνωση για αυτό το περιστατικό.

Εάν πίσω από αυτή την αφωνία της Σεούλ δεν κρύβεται κάποια σκοπιμότητα, τότε ο λόγος για τον οποίο οι Νοτιοκορεάτες δεν έβγαλαν κάποια ανακοίνωση για το περιστατικό αυτό είναι ότι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της χώρας δεν κατάφερε να εντοπίσει τα κινεζικά αεροσκάφη.

Εφόσον τελικά οι Νοτιοκορεάτες δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τα κινεζικά αεροσκάφη τότε το μόνο αεροσκάφος που θα μπορούσε να επιτύχει αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα είναι το νέο μαχητικό 5ης γενιάς J-20 το οποίο σιγά-σιγά εντάσσεται στο δυναμικό της Κινεζικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με ένα ασιάτη στρατιωτικό αναλυτή την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017 ένα με δύο μαχητικά τύπου J-20 συνόδευσαν μια ομάδα κινεζικών αεροσκαφών τα οποία αρχικά πέταξαν προς την Ανατολική Κινεζική θάλασσα.

Αργότερα όμως τα δύο μαχητικά 5ης γενιάς άλλαξαν πορεία και πέταξαν προς τα βορειοανατολικά και διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Νοτίου Κορέας εκμεταλλεύοντας τις δυνατότητες stealth που διαθέτουν αποφεύγοντας τον εντοπισμό τους από τα radar της νοτιοκορεατικής αεράμυνας.

Σύμφωνα με ένα άλλο στρατιωτικό αναλυτή αριθμός αεροσκαφών J-20 έχουν ήδη ενταχτεί από το Σεπτέμβριο του 2017 σε υπηρεσία (περίπου 20 αεροσκάφη) στην Κινεζική Αεροπορία και ορισμένα από αυτά χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση Cangzhou στην επαρχεία Hebei στην βορειοανατολική Κίνα.

Κατα πάσα πιθανότητα κάποια από αυτά τα αεροσκάφη πραγματοποίησαν την αναγνωριστική πτήση που ανέφεραν οι Κινέζοι και πραγματοποίησαν αυτή την ιστορική υπέρπτηση πάνω από την Νότιο Κορέα.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.